Az EMNP szerint akár négy mandátumot is érhet egy magyar koalíciós EP-lista

Amelyről, mint tudjuk, az RMDSZ hallani sem akar. A korábban visszautasított MPP is reménykedik még az összefogásban.
Hirdetés

Bár az RMDSZ egy héttel ezelőtt gyakorlatilag véglegesítette a saját EP-listájának a lényegi részét, vezetői pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy hallani sem akarnak koalíciós listáról, a két kisebb magyar párt még mindig reménykedik abban, hogy a szövetség jobb belátásra tér a választási listák leadásáig.

A legoptimistább az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), Szilágyi Zsolt pártelnök ugyanis egyenesen azt nyilatkozta hétfőn, hogy

kis szerencsével akár négy képviselői helyet is megszerezhetne egy hárompárti koalíciós lista.

Ehhez persze némi politikai akarat is kéne. Ugye emlékszünk arra, hogy egy hónappal ezelőtt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egy hónappal ezelőtt felvázolta, hogy szerinte Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös jelöltjeként kellene felkerüljön az RMDSZ-lista harmadik helyére.

Mint tudjuk,

az RMDSZ ezt az ajánlatot figyelembe sem vette, de lesöpörte az asztalról az MPP visszautasíthatatlannak nevezett ajánlatát is,

Hirdetés

és úgy tűnik, hogy a Mezei János vezette alakulat ezt még mindig nem dolgozta fel. Vasárnapi közleményükben emlékeztetnek arra, hogy befutóhelyet kértek az RMDSZ-listán, a koalíciós listán pedig bármelyik helyet hajlandóak lettek volna elfogadni.

Egyelőre azonban minden jel arra mutat, hogy ez a meccs le van játszva, az RMDSZ listáján az első két, befutónak tekintett helyén Winkler Gyulát és Vincze Lorántot indítja, utánuk következik Hegedüs Csilla, Oltean Csongor és Sógor Csaba. 

Hirdetés