A populista és nacionalista Băsescu populizmus és nacionalizmus miatt szavazná ki a Fideszt a Néppártból

A következetesség mintaszobra.
Hirdetés

Az Európai Néppárt március 20-i küldöttgyűlésén a Fidesz kizárására fog szavazni az ex-elnöki funkciókat halmozó Traian Băsescu pártja, a Népi Mozgalom Pártja, döntötte el a PMP hétfőn. A nacionalista retorikától soha vissza nem riadó volt állam- és volt pártelnök, jelenleg tiszteletbeli pártelnök szerint Orbán Viktor nacionalizmusa veszélyezteti az Európai Uniót.

Băsescu tisztában van azzal, hogy sok román is csodálja Orbánt, de szerinte hamis indokkal, mert aki egyszer aláírta az Európai Unió egyik alapokmányának számító Lisszaboni Szerződést, az ne utána ébredjen rá saját nacionalista mivoltára. 

Orbán és Salvini nacionalizmusa és populizmusa szerinte széttöri az Európai Uniót, centrifugális erőként dobja szét a tagállamokat, mondta Băsescu, és az egészet még azzal a populista megjegyzéssel is megfejelte, hogy az olyan egyénektől, mint Orbán Viktor indultak Európában a háborúk.

A döntésről Marius Pașcan pártvezető, volt Maros megyei prefektus is beszámol, ő megelégszik a Fidesz leszélsőségesezésével. Az a Pașcan, aki idegrohamot tud kapni egy akármilyen magyar felirattól is.

Hirdetés

Az Európai Néppárt alapszabálya szerint 50% + 1 szavazat kell egy tagpárt kizárásához. Március 20-án 262 küldött dönthet majd a kérdésről titkos szavazással. A küldöttgyűlésen azok a tagpártok is két szavazattak rendelkeznek, amelyeknek nincs képviselője az Európai Parlamentben.a

 

Hirdetés