Az erdélyi magyarság megfélemlítése és elnyomása ellen vonultak utcára Marosvásárhelyen (FRISSÍTVE)

Keményre sikeredett a Székely Szabadság Napja.
Hirdetés

Székelyföld területi autonómiáját és a „székely terroristák” szabadon bocsátását követelte a Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyen összegyűlt többezres tömeg.

A közfelkiáltással elfogadott petícióban a tüntetők kijelentették: tiltakoznak „a román állampolgárságú magyarok elnyomása, a magyar közösség megfélemlítése” ellen.

Majd a tömeg a prefektúrához indult, hogy átadják a petíciót

a kormány megbízottjainak.

Az MTI szerint a dokumentum hiteltelennek nevezi az EU soros elnökségét ellátó Románia jelmondatát, miszerint „A kohézió európai érték”. A szlogennel ellentétben a bukaresti kormány szándékosan elszegényíti a Székelyföldet és ehhez uniós eszközöket is igénybe vesz.

Bukarest hagyjon fel ezzel a gyakorlattal és kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel, követelték a tüntetők.

A székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról,

mivel ez a törekvés nem jelent fenyegetést senki számára, jelentette ki a Postaréten Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke „a székely jövőépítés első európai sikereként” értékelte, hogy a luxemburgi bíróság az SZNT-nek adott igazat az Európai Bizottsággal folytatott jogvitában.

Hirdetés

Tőkés László arról beszélt, hogy a centenáriumot ülő román hatalom „fesztív” magyarellenességben éli ki magát, és

nem akarja megérteni, hogy az erdélyi magyarok nem akarnak a szászok és svábok sorsára jutni.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra is kitért, hogy a román hatalom igazságtalanul börtönözte be a terrorváddal elítélt székelyeket, hogy megfélemlítse a szabadságáért és autonómiáért kiálló székely népet.

Fotók: Erdély László

A székely szabadság napja alkalmából rendezett marosvásárhelyi megemlékezésre és autonómiatüntetésre több ezer helyi és Erdély számos más településéről érkezett demonstráló gyűlt össze az 1854-ben kivégzett székely vértanúk emlékművénél.

A tömeg magyar és székely zászlókat lengetett, többen autonómiát követelő feliratokat emeltek a magasba, rezesbandák toborzókat, indulókat játszottak. A felháborodást növelte a marosvásárhelyi városvezetés barátságtalan gesztusa, hogy térrendezéssel oktogonná alakította az emlékmű körüli csillagot, és a közeli csorgó mellől eltávolította a „Székely vértanúk kútja” feliratot.

Hirdetés