Fotó: Erdély László
székely szabadság napja
Szerző: Főtér.ro
2019. március 10. vasárnap, 18:26
Keményre sikeredett a Székely Szabadság Napja.

Székelyföld területi autonómiáját és a „székely terroristák” szabadon bocsátását követelte a Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyen összegyűlt többezres tömeg.

A közfelkiáltással elfogadott petícióban a tüntetők kijelentették: tiltakoznak „a román állampolgárságú magyarok elnyomása, a magyar közösség megfélemlítése” ellen.

Majd a tömeg a prefektúrához indult, hogy átadják a petíciót

a kormány megbízottjainak.

Az MTI szerint a dokumentum hiteltelennek nevezi az EU soros elnökségét ellátó Románia jelmondatát, miszerint „A kohézió európai érték”. A szlogennel ellentétben a bukaresti kormány szándékosan elszegényíti a Székelyföldet és ehhez uniós eszközöket is igénybe vesz.

Bukarest hagyjon fel ezzel a gyakorlattal és kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel, követelték a tüntetők.

A székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról,

mivel ez a törekvés nem jelent fenyegetést senki számára, jelentette ki a Postaréten Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke „a székely jövőépítés első európai sikereként” értékelte, hogy a luxemburgi bíróság az SZNT-nek adott igazat az Európai Bizottsággal folytatott jogvitában.

Tőkés László arról beszélt, hogy a centenáriumot ülő román hatalom „fesztív” magyarellenességben éli ki magát, és

nem akarja megérteni, hogy az erdélyi magyarok nem akarnak a szászok és svábok sorsára jutni.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra is kitért, hogy a román hatalom igazságtalanul börtönözte be a terrorváddal elítélt székelyeket, hogy megfélemlítse a szabadságáért és autonómiáért kiálló székely népet.

Fotók: Erdély László

A székely szabadság napja alkalmából rendezett marosvásárhelyi megemlékezésre és autonómiatüntetésre több ezer helyi és Erdély számos más településéről érkezett demonstráló gyűlt össze az 1854-ben kivégzett székely vértanúk emlékművénél.

A tömeg magyar és székely zászlókat lengetett, többen autonómiát követelő feliratokat emeltek a magasba, rezesbandák toborzókat, indulókat játszottak. A felháborodást növelte a marosvásárhelyi városvezetés barátságtalan gesztusa, hogy térrendezéssel oktogonná alakította az emlékmű körüli csillagot, és a közeli csorgó mellől eltávolította a „Székely vértanúk kútja” feliratot.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30310
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.