Piros-fehér-zöld szívekkel lobogózza fel Sepsiszentgyörgyöt Antal Árpád

Bálint-nap se olyan régen volt, de a szívküldi most a Kovászna megyei prefektusnak is szól.
Hirdetés

Tavaly piros-fehér-zöld szalagokkal, idén piros-fehér-zöld szívekkel díszíti fel Sepsiszentgyörgyöt március 15-én Antal Árpád — számolt be a Krónika a polgármester sajtótájékoztatójáról.

Sem büntetés, sem más megfélemlítés nem törheti le az ünnepi hangulatot március 15-én, mondta Antal, aki a szív alakú dekorációkkal azt üzeni, hogy „szimbólumainkat szívünkbe zártuk, nem lehet sem államigazgatási, sem közigazgatási vagy jogi intézkedésekkel onnan kiűzni”.

A tavalyi szalagok miatt Sebastian Cucu prefektus két, egyenként ötezer lejes bírságot szabott ki a polgármesterre, ezeket a bíróság idén február végén alapfokon megsemmisítette. Antal szerint ez is azt bizonyítja, hogy a prefektusi büntetés megfélemlítés volt csupán.

Ugyancsak tavaly ugyancsak két, ötezer lejes bírságot szabtak ki Kézdivásárhely polgármeterére is a város fellobogózása miatt, azokat a bírságokat ráadásul felszólítás nélkül. A bíróság abban az ügyben még nem döntött, de Tamás Sándor tanácselnök bízik benne, hogy a bíró ott is a polgármesternek ad igazat.

Hirdetés

Az RMDSZ február végi kongresszusán eleve azért fogadtak el határozatot a romániai magyar közösség nemzeti szimbólumairól, hogy az ilyen perekben arra a 2001-es kormányhatározatra is hivatkozhassanak, amely kimondja, hogy az országos szervezettel rendelkező nemzeti kisebbségek a saját rendezvényeiken használhatják jelképeiket.

 

Hirdetés