Megnyugodhatnak az USR-t és Cioloşékat köpködő pártok és érdekvédelmi szervezetek

Nem indulhat az EP-választáson a két párt szövetsége – döntött a választási bizottság.
Hirdetés

Elutasította csütörtökön a Központi Választási Bizottság az USR és a Dacian Cioloş vezette PLUS párt szövetségének regisztrációját az európai parlamenti választásokra.

A testület arra hivatkozva dobta vissza az USR PLUS 2020 Szövetség regisztrációját, hogy a pártok nyilvántartásában sem Dan Barna, sem pedig Dacian Cioloş nem szerepelnek pártelnökként.

Dan Barna 2017 októberében lett az USR elnöke, míg Dacian Cioloş idén februárban. Noha korábban mindkét alakulat kérte a pártnyilvántartást kezelő Bukaresti Törvényszéken a pártelnökök regisztrálását, a bíróság még nem bonyolította le a hivatalos procedúrát és ennek alapján született meg a BEC elutasító döntése.

Mind az USR, mind pedig a PLUS Liviu Dragneát és a PSD-ALDE kormányt vádolja a választási szövetség bejegyzésének megtorpedózásával. A két párt vezetői jelezték: nem hátrálnak meg, a legfelső bírósághoz fordulnak és megfellebbezik a BEC döntését.

A két párt közös listáját egyébként maga Dacian Cioloş vezeti.

Hirdetés

Az Adevărul úgy tudja, hogy BEC ülésén a testület mind az öt bíró tagja elutasítóan szavazott, csak a PNL, a PLUS, a Pro Románia képviselői, valamint a Központi Választási Hatóság (AEP) egyik alelnöke voksolt igennel.

A BEC összetétele a következő:

Öt bíró: Georgeta Negrilă, Mirela Vişan, Geanina Arghir, Alina Macavei és Anca Alexandrescu;
Az AEP képviselői: Constantin Mituleţu-Buică elnök, Marian Muhuleţ és Vajda Zsombor alelnökök;
A pártok képviselői: Cristian Ene – PNL, Daniela Călin – ALDE, Răzvan Pavelescu – PSD, Viorica Stoica- PRODEMO, Szilágyi Dóra – RMDSZ, Valentin Trofin – Pro Románia, Tiberiu Petrescu – PLUS, Mihai Mustăciosu – PPU

Hirdetés