Hosszú csatában győzte le az Európai Bizottságot a Székely Nemzeti Tanács

Az unió bírósága Izsák Balázséknak adott igazat a székely autonómiatörekvéseket erősítő polgári kezdeményezés kapcsán indított perben. Így ismét megpróbálhatják a bejegyzést.
Hirdetés

Az Európai Unió luxemburgi bírósága csütörtökön úgy döntött, hiba volt elutasítani a székely autonómiatörekvést erősítő, a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) próbált beterjeszteni, az Európai Bizottság azonban még 2013-ban lesöpörte az asztalról.

Az SZNT emiatt beperelte a bizottságot, s bár első fokon veszített, a bíróság ezúttal úgy döntött, meg kell semmisíteni azt a bizonyos elutasító határozatot. A perbe amúgy Románia, Szlovákia és Görögország az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be.

A beterjesztők – Izsák Balázs SZNT-elnök és Dabis Attila külügyi megbízott – azt szerették volna elérni, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A csütörtöki ítélet alapján Izsákék ismét beterjeszthetik a kezdeményezést az Európai Bizottságnál, de ezúttal a pereskedés során felhozott érvek ismeretében nagyobb az esély a bejegyzésre. Ez még nem minden: ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon a témával, a polgári kezdeményezést egymillió uniós állampolgárnak kell aláírásával támogatnia. 

Közleményben tapsolta meg a Székely Nemzeti Tanács sikerét az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor, aki szerint a szövetség által elindított Minority SafePack és a régiókról szóló polgári kezdeményezés erősítik egymást. Kelemen bízik abban, hogy az Európai Bizottság következő döntése kedvező lesz, és azt ígérte, az RMDSZ támogatni fogja az aláírásgyűjtést, amint erre sor kerül. 

Hirdetés