Hoppá: erdélyi magyar sztáredző lett Orbán Viktor focitanácsadója

Jenei Imre osztja meg szakértelmét a kormányfővel.
Hirdetés

Jenei Imrét, a Nagyváradon élő labdarúgó sztáredzőt Orbán Viktor magyar miniszterelnök felkérte, hogy legyen a sportügyi tanácsadója, ő pedig ezt természetesen el is fogadta. Erről maga Jenei Imre beszélt a Gazeta Sporturilor című román sportlapnak.

Mint kiderült, régóta ismerik egymást, ennek nyomán kérte fel a miniszterelnök tanácsadónak. Azóta rendszeresen beszélnek telefonon, bár személyesen csak egyszer járt nála tárgyalni Budapesten – az immár 81 éves sportszakember előre haladott kora miatt a telefonos kapcsolattartás kényelmesebb.

És hogy miért kérte fel tanácsadónak a kormányfő?

Nos, azért, mert a magyar kormány a csíkszeredai és a sepsiszentgyörgyi intézmény mintájára Nagyváradon vagy a bihari megyeszékhely közelében is magyar fociakadémiát kíván építeni.

Az ezt előkészítő csapat tagja lett Jenei, akinek többek között az a dolga, hogy volt labdarúgók közreműködését szervezze meg az ügy számára, másrészt a létesítmény helyszínének kiválasztásában is részt vesz.

A részletekről hamarosan egyeztetnek.

Hirdetés

Nagyváradon jelenleg működik már egy magyar fociakadémia, a NAC, amely a legendás nagyváradi zöld-fehér klub, a magyar bajnokságot 1944-ben első vidéki csapatként megnyerő Nagyváradi Atlétikai Club hagyományait kívánja tovább vinni. Arról azonban nem beszélt Jenei, hogy ennek, az FK Csíkszereda – Székelyföld Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működő, a Magyar Labdarúgó Szövetség által máris támogatott akadémiának a fölfejlesztéséről lenne szó, bár azért valószínű.

Mint ismeretes, Jenei a Bukaresti Steaua csapatának edzőjeként érte el legnagyobb sikerét, amikor 1986-ban elhódították a mai Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa-kupája trófeáját.

Emellett volt a magyar és a román válogatott szövetségi kapitánya is – előbbi pozícióban csupán mérsékelt sikerrel.

Hirdetés