Az MPP nem áll fel. Az RMDSZ jelöltlistájára, mármint

Nem lesz rodeó, a ló elporoszkált, a sarkantyú haszontalan.
Hirdetés

Nem és nem, az RMDSZ az istennek sem hajlandó koalíciót kötni az MPP-vel az EP-választásokra, pedig Mezei Jánosék nemrég „visszautasíthatatlan” ajánlatot tettek Kelemen Hunoréknak. Hogy egészen pontosan mi volt ez az ajánlat, azt nem tudjuk, mivel egyik pártelnök sem volt hajlandó elárulni, ámde a két alakulat vezetőinek legutóbbi, szerdai találkozója nyomán következtetni lehet erre.

Az MPP közlése szerint a kolozsvári találkozón az RMDSZ elutasította ajánlatukat és leszögezte, hogy nem kíván a polgáriakkal közös koalíciós jelöltlistát indítani.

A polgáriaknak erre az a válasza, hogy

az MPP „nem áll fel az RMDSZ EP-listájára”

(idéztük az MPP közleményét, így írták).

A találkozón ugyanis az RMDSZ azt javasolta, hogy nagylelkűen befogadják a polgáriak jelöltjeit, de csak nem befutó helyekre.

Hirdetés

Kelemen Hunor azt mondta a maszol.ro-nak, hogy a polgáriak „nem kockáztatják az erős magyar képviseletet azzal, hogy más utat járnak. Kívülről támogatják az RMDSZ listáját”.

Ezzel szemben az MPP közleménye szerint Mezei János nem így fogalmazott. Mint írják: „az MPP elnöksége úgy döntött, az alakulat nem vesz részt a választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtésében, és a kampányból is kimarad”.

Viszont a párt „arra biztatja a romániai magyarságot, hogy mindenki éljen szavazati jogával, vegyen részt a május 26-i választásokon, és az összmagyarság jövőjét tartva szem előtt, bölcs döntés után adja le voksát”.

Vagyis nem mondják ki, hogy az RMDSZ-re kell szavazni.

Hiába ígérte tehát Mezei János, hogy pártja sarkantyúként „vágtára készteti a poroszkálást” és hiába ígérte Kelemen Hunor is, hogy az RMDSZ szívesen lesz ehhez a ló, az erdélyi magyar politikai rodeó ezúttal is elmarad.

Hirdetés