kár, ó, katona!
Jean St'Ay
2019. február 13. szerda, 08:42
Ahogy mondani szokták: törö… izé, kormoránt fogott. Börleszkbe illő jelenet zajlott Románia parlamentjében.

Amint arról beszámoltunk, Petre Daea román mezőgazdasági miniszter egészen rendhagyó módon mutatkozott be Brüsszelben, amikor Románia, ugye, átvette az Európai Bizottság soros elnökségét. Többek közt a kormoránokról beszélt igen meggyőzően. Na, ez a madár azóta úgy ráragadt, mint a lapostetű. Fikázzák érte az interneten, fikázzák az utcasarkon, és lám, már a minisztériumban sem kímélik szegényt.

A derék politikusok éppen a 2019-es mezőgazdasági költségvetésről vitáztak, amikor az egyik liberális képviselő váratlanul odacsapott neki, mondván, hogy mi a helyzet a kormoránoknak szánt pénzekkel. Mondjuk, nem akármilyen liberális képviselőről van szó. Florin Roman úrnak szintén elég gyakran gurul el a gyógyszere: hol azért éhségsztrájkol, mert a gonosz román kormány nem ad pénzt a nagy egyesülés gyulafehérvári emlékművére, hol azért habzik a szája, mert a magyarok… Szóval, jól megtalálta a zsák a foltját, valószínűleg ezért is sikeredett ilyen viccesre a két keljfeljancsi közti pengeváltás.

A dolog úgy kezdődött, hogy a munkafolyamat során Roman úr váratlanul bedobta a bombát. Nem hallottam, hogy említette volna a kormoránokat… (Értsd: nekik vajon mennyi pénz jut.) Mire Daea miniszternél enyhén szólva elszakadt az amúgy sem túl vastag cérna, és figyelemre méltó mutatóujjaival hadonászva kifakadt: Önnek bemászott a fejébe a kormorán? Természetesen Roman úr sem maradt adós a válasszal: Önnek bemászott a fejébe? Vagy éppen kimászott?

Kész, itt már a terem valószínűleg az ajkait harapdálta kínjában. De nem volt vége. Jött a miniszteri visszavágás: Ez azt jelenti, hogy volt hely. (Értsd, Roman úr fejében, ahova bemásszon. A kormorán.) Roman úr: És a pénz hol van? Mire Daea úr (itt kezdtünk el mi is visítani a röhögéstől): Nem adunk pénzt a kormoránokra. Figyeljen arra, amit Daea miniszter mond önnek… (Harmadik személyben beszél magáról, édes istenem.)

Közben az történt, hogy azok a bizonyos miniszteri mutatóujjak folyamatosan és lendületesen mozogtak a levegőben. Tudjuk, a gesztusok segítik az embert a kommunikáció során. Na de, Roman úr következő mestervágása éppen az ujjakra csapott le. Tessék: Ön beleragadt a Ceaușescu-éra mentalitásába. Mindenütt szégyent hoz ránk. Ceaușescu mutogatott így az ujjaival. Na, ez nem eshetett túl jól Daea miniszternek. Igyekezett is visszavágni, de mit mondjunk, eléggé haloványra sikeredett a parír. Ezt mondta: Azért mutogatok az ujjaimmal, hogy ön is megértse. Ez egy nagyon súlyos probléma.

Nos, ilyenkor tényleg nem tudjuk, mi a jobb. Totális médiablokádot rendelni el ezeken a megbeszéléseken, hogy ne derüljön már ki: az ország felelős vezetői ennyire tré alakok. Vagy éppen ellenkezőleg, mert a nevetés jótékonyan hat a nép lelkére.

És aki végig akarja nézni a Stan és Bran filmekre emlékeztető jelenetet, csak tessék:

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29917
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.