kár, ó, katona!
Jean St'Ay
2019. február 13. szerda, 08:42
Ahogy mondani szokták: törö… izé, kormoránt fogott. Börleszkbe illő jelenet zajlott Románia parlamentjében.

Amint arról beszámoltunk, Petre Daea román mezőgazdasági miniszter egészen rendhagyó módon mutatkozott be Brüsszelben, amikor Románia, ugye, átvette az Európai Bizottság soros elnökségét. Többek közt a kormoránokról beszélt igen meggyőzően. Na, ez a madár azóta úgy ráragadt, mint a lapostetű. Fikázzák érte az interneten, fikázzák az utcasarkon, és lám, már a minisztériumban sem kímélik szegényt.

A derék politikusok éppen a 2019-es mezőgazdasági költségvetésről vitáztak, amikor az egyik liberális képviselő váratlanul odacsapott neki, mondván, hogy mi a helyzet a kormoránoknak szánt pénzekkel. Mondjuk, nem akármilyen liberális képviselőről van szó. Florin Roman úrnak szintén elég gyakran gurul el a gyógyszere: hol azért éhségsztrájkol, mert a gonosz román kormány nem ad pénzt a nagy egyesülés gyulafehérvári emlékművére, hol azért habzik a szája, mert a magyarok… Szóval, jól megtalálta a zsák a foltját, valószínűleg ezért is sikeredett ilyen viccesre a két keljfeljancsi közti pengeváltás.

A dolog úgy kezdődött, hogy a munkafolyamat során Roman úr váratlanul bedobta a bombát. Nem hallottam, hogy említette volna a kormoránokat… (Értsd: nekik vajon mennyi pénz jut.) Mire Daea miniszternél enyhén szólva elszakadt az amúgy sem túl vastag cérna, és figyelemre méltó mutatóujjaival hadonászva kifakadt: Önnek bemászott a fejébe a kormorán? Természetesen Roman úr sem maradt adós a válasszal: Önnek bemászott a fejébe? Vagy éppen kimászott?

Kész, itt már a terem valószínűleg az ajkait harapdálta kínjában. De nem volt vége. Jött a miniszteri visszavágás: Ez azt jelenti, hogy volt hely. (Értsd, Roman úr fejében, ahova bemásszon. A kormorán.) Roman úr: És a pénz hol van? Mire Daea úr (itt kezdtünk el mi is visítani a röhögéstől): Nem adunk pénzt a kormoránokra. Figyeljen arra, amit Daea miniszter mond önnek… (Harmadik személyben beszél magáról, édes istenem.)

Közben az történt, hogy azok a bizonyos miniszteri mutatóujjak folyamatosan és lendületesen mozogtak a levegőben. Tudjuk, a gesztusok segítik az embert a kommunikáció során. Na de, Roman úr következő mestervágása éppen az ujjakra csapott le. Tessék: Ön beleragadt a Ceaușescu-éra mentalitásába. Mindenütt szégyent hoz ránk. Ceaușescu mutogatott így az ujjaival. Na, ez nem eshetett túl jól Daea miniszternek. Igyekezett is visszavágni, de mit mondjunk, eléggé haloványra sikeredett a parír. Ezt mondta: Azért mutogatok az ujjaimmal, hogy ön is megértse. Ez egy nagyon súlyos probléma.

Nos, ilyenkor tényleg nem tudjuk, mi a jobb. Totális médiablokádot rendelni el ezeken a megbeszéléseken, hogy ne derüljön már ki: az ország felelős vezetői ennyire tré alakok. Vagy éppen ellenkezőleg, mert a nevetés jótékonyan hat a nép lelkére.

És aki végig akarja nézni a Stan és Bran filmekre emlékeztető jelenetet, csak tessék:

 

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.