A slimekészítést és Iohannist lájkolta leginkább 2018-ban az internet népe Romániában

A legfelkapottabb román YouTube-csatorna ötmilllió feliratkozóval rendelkezik.
Hirdetés

Románia lakosságának több mint a fele fenn van a Facebookon: mintegy tízmillió felhasználóval gazdagítjuk Marck Zuckerberg közösségi hálóját. A második legnépszerűbb közösségi oldal a YouTube videómegosztó (3 millió felhasználó), ezt követi az Instagram (1,13 millió felhasználó, amiből mintegy 66 ezer vállalati). Érdekes, hogy

a főleg az angolszász országokban népszerű Twittert Romániában mindössze 50 ezren használják.

A 2018-as adatokat tekintve a legnépszerűbb Facebook-bejegyzés 370 ezer megosztást ért el, míg a legnézetebb Youtube-videó egy suceavai lányé volt a slime készítéséről, mely elérte az 500 millió megtekintést.

Ennyi nézőt a Pro TV az ötórai horrorhírekkel még csak nem is remélhet.

A Facebookon egy év alatt összesen 279 millió reakciót értek el a bejegyzések, 60 millióan osztottak tovább tartalmakat, összesen 21,12 millióan alkottak véleményt hozzászólás formájában. A legtöbb kommentet ennél a videónál hagyták.

A vállalati Facebook-oldalak közül 86 ezret tartanak nyilván Romániában, de ezeknek kevesebb mint a fele aktív. A legnépszerűbb bejegyzés több mint 166 ezer embernek tetszett, legalábbis ennyien nyomtak lájkot rá.

A leglájkoltabb, illetve a legtöbb reakciót kiváltó Facebook-oldal tulajdonosa: Klaus Iohannis államfő, Andra, illetve Inna énekesnők, Dacian Cioloș volt miniszterelnök és Gheorghe Hagi egykori sztárfocista. Ha alaposan megnézzük a számokat, láthatjuk, hogy bár az államelnök nem rendelkezik annyi lájkolóval, mint a két énekesnő, kevesebbet is posztol, mégis az egyes bejegyzései jóval népszerűbbek, mint a többieké. 

Hirdetés

A román YouTube-csatornák közül a legnépszerűbb a már említett suceavai vloggeré: Izabella Stress

ötmilllió feliratkozóval rendelkezik.

A videómegosztó oldalon egyébként folyamatosan nő az aktív felhasználók száma, egy év alatt 16 százalékkal. A hagyományos blogok azonban kevésbé mennek, az országban mintegy 16 702 bloggert tartanak nyilván.

A fórumok közül elsősorban a különböző szoftverek és játékok letöltésére alkalmas Softpedia volt a népszerű tavaly, ezt követte a gyakori kérdésekhez hasonló TPU, a szintén játékokkal foglalkozó ComputerGames, végül a szüléssel, gyerekneveléssel foglalkozó DespreCopii.

Hirdetés