Így lehet orvos bárkiből mindössze húsz perc alatt

Ennyi időbe telik egy hivatalos bélyegzőt beszerezni egy kamuorvosnak. Akkor miért csodálkozunk, hogy tele van velük az ország?
Hirdetés

Az álorvosok körüli botránysorozat arra sarkallta a Digi 24 riportereit, hogy kipróbálják, mennyi időbe telik megszerezni egy orvosi bélyegzőt egy olyan személynek, aki nem rendelkezik orvosi diplomával és soha nem dolgozott az egészségügyi rendszerben. Arra is kíváncsiak voltak, hogy fiktív pecséttel kiválthatóak-e vényköteles gyógyszerek a romániai gyógyszertárakban. A kísérlet döbbenetes eredményre vezetett: húsz perc alatt meg lehet szerezni az orvosi pecsétet, és még kevesebb idő alatt hozzá lehet jutni a vényköteles gyógyszerekhez.

A riporter egy kitalált nőgyógyászati szakrendelő nevében kérvényezte a bélyegző elkészítését, a fiktív adatok megadása után kiválasztotta a modellt, és húsz percen belül hozzájutott a 91 lejbe kerülő bélyegzőhöz. Ezt követően egy patikát is felkeresett a hamis pecséttel ellátott vénnyel, húgyuti fertőzés kezelésére alkalmas antibiotikumot kérve a gyógyszertárostól. A vásárlás simán végbement volna, a riporter végül arra hivatkozva, hogy nincs nála elég pénz, nem vette meg a recepten szereplő gyógyszert.

A kísérlet kimeneteléről az újságíró beszámolt Sorina Pintea egészségügyi miniszternek, aki döbbenettel vette tudomásul, hogy ilyesmi megtörténhet. Mint mondta, az orvosi bélyegzők beszerzéséhez a hivatalos dokumentumok bemutatására van szükség, megengedhetetlen, hogy az illető szaküzletben ezeket még csak nem is kérték, különösen az utóbbi időszak túlmediatizált botrányai után. A tárcavezető értesítette az esetről az egészségügyi igazgatóságot és kérte, hogy végezzenek ellenőrzéseket a szaküzletben.

A Digi 24 egy második bélyegzőkészítőnél is bepróbálkozott, ott azonban nem járt sikerrel, ugyanis kérték a hivatalos dokumentumokat is. 

Hirdetés