Rohan Tudorel Toader, miután jól megkergette magát

Valószínűleg tavaszi nagytakarítást akar a főügyészségen: már most keresi Augustin Lazăr főügyész utódját.
Hirdetés

Breakingként tálalja a Mediafax, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter máris keresi a főügyész utódját, holott nem abban áll a hír breaking jellege, hogy Toader el akarja takarítani az útból Augustin Lazărt. A főügyész minden tőle telhetőt megtett, és felvállalta a konfliktust a miniszterrel, amikor úgy vélte, az túlságosan bele akar szólni az igazságszolgáltatás munkájába, és az is köztudott, hogy Toader hónapok óta el akarja mozdítani tisztségéből Augustin Lazărt, csak Klaus Iohannis államfő nem írja alá a menesztését.

Az egyedüli premier, hogy a PSD-kormány szokásától – a hirtelen leváltásoktól és személycseréktől – eltérően most hónapokkal előre kénytelen megtervezni egy vele nyilvánosan is ellenséges intézmény teljes vezetőváltását. 

Toader ugyanis már tavaly októberben meneszteni akarta a legfőbb ügyészt, de azóta sem sikerült, így kénytelen megvárni, míg lejár Lazăr mandátuma idén áprilisban. Azt, hogy ne Lazăr vagy valamelyik jelenlegi helyettese ugorjon be ügyvivő főügyészként, amíg kiírják és lebonyolítják a versenyvizsgát a tisztségre, Toader tegnapelőtt előzte meg egy váratlan, de annál sürgősebb kormányrendelettel, amellyel egyszerűen megtiltotta, hogy a legfőbb ügyészségi intézmények (főügyészség, DNA, DIICOT) élére ügyvivőt lehessen kinevezni. (Tiltakoztak is az ügyészi és bírói szakmai szervezetek.)

Azaz mire lejár Lazăr mandátuma április 27-én, Toadernek elő kell állnia egy új főügyésszel, aki addigra már túlesett a jelölések, vizsgák, sőt államfői kinevezés procedúráján. Ezért ma reggel bejelentette, hogy ta-damm, hamarosan bejelent valamit, majd délben azt, hogy elindítja az új főügyész kinevezésének hosszas folyamatát.

Hirdetés