Nyugi: egy ideig még biztosan kitartanak a katasztrofális állapotok a román vasútnál

Nincs elég használható kocsi. De legalább pénz se a felújításokra.
Hirdetés

Aligha akad olyan polgár Romániában, aki ne szembesült volna már a Román Vasúttársaságnál (CFR) uralkodó siralmas állapotokkal: a lerobbant, koszos mozdonyokkal és vasúti kocsikkal, a csapnivaló állapotban levő vágányok miatt csigalassúsággal settenkedő szerelvényekkel.

De persze ez még mindig jobb a semminél, hiszen sokan vannak azok, akik még ezekre a guruló roncstelepekre sem férnek fel. A vasúti kocsik száma ugyanis jóval alatta marad az igényeknek, miközben az utasok száma tavaly is nőtt – már csak azért is, mert az egyetemi hallgatók ingyen utazhatnak a vasúton.

A HotNews portál utánajárt, mi volt a helyzet tavaly, és milyen pozitív változások várhatók a közeljövőben.

Nos, a válaszok röviden: pocsék, és semmilyenek.

A vasúttársaság hivatalosan

1200 vasúti kocsival rendelkezik, de ezekből legfeljebb 800 használható, a többi üzemképtelen.

2018-ban összesen 400 vasúti kocsin végeztek kisebb-nagyobb javításokat, de generáljavítást, amely során a pincétől a padlásig felújították őket, csupán 24-en. Ilyen ütemben pedig elég nehéz kiszolgálni az egyre növekvő igényeket.

Mindez tavaly nyáron éreztette a leginkább a hatását, amikor voltak olyan szerelvények – főleg azok, amelyek a népszerű üdülőhelyekre közlekedtek –, amelyekre már két három héttel az indulás előtt sem lehetett jegyet kapni.

És persze olyan eset is akadt, amikor az utasoknak 3-400 kilométert kellett állva utazniuk, mivel legfeljebb két-három kocsiból állt a szerelvény, így helyjegy csak a szerencsés keveseknek jutott.

Eközben az utasok száma nőtt: míg 2017-ben 54,35 millió utast szállítottak, ez a szám tavaly valamelyest nőtt. A CFR meglehetősen körülményes adatokat adott meg a 2018-as évre: utaskilométerben adta meg a számot, ami minden utast az általa utazott távolsággal összefüggésben vesz figyelembe.

Hirdetés

Eszerint 2018-ban a társaság 4923 millió utaskilométert regisztrált. Figyelembe véve, hogy ez a szám 2016-ban 4460, 2017-ben pedig 4853 volt, könnyen észrevehető a növekedés.

Amúgy összesen tavaly mintegy 65 milliónyian utaztak vasúton – ennek 15 százalékát a magán vasúttársaságok utasai teszik ki.

Azt viszont elárulták a CFR-nél, hogy a

2018-ban értékesített vasúti menetjegyek mintegy 20 százalékát adták ki az ingyen utazó egyetemi hallgatóknak.

Vagyis kevés kocsival több utas utazott, akiknek jelentős része legalább nem is fizetett az útért.

És a kocsik felújításának, illetve az új kocsik beszerzésének az ütemét tekintve a helyzet egy ideig még nem nagyon kecsegtet sok jóval.

Innen lesz szép fölállni.

Hirdetés