kockaforduló
Szerző: Szántai János
2019. február 20. szerda, 13:37
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.

Kezdjük egy kicsit messziről. Trianon után, ugye, Magyarország elvesztette a hegyeit. Majd két évtizednyi hegytelenséget követően, a bécsi döntések után az ország visszakapta az elvesztett hegyek egy részét, és tekintettel arra, hogy 1936-ban Garmisch-Partenkirchen adott otthont a téli olimpiának, a magyar sportvezetők úgy gondolták, itt a kiváló alkalom, hogy megteremtsék a magyar síparadicsomot, ahol akár majd téli olimpiát is lehet szervezni.

Nosza, neki is álltak, szétnéztek a visszakapott területeken, és úgy találták, hogy a Radnai-havasok lábánál elhelyezkedő Borsafüred kiváló helyszín lehet egy magyar olimpiai síközpont megépítésére. Nem is teketóriáztak sokat, és 1944 februárjában állt is a központ alapja, persze, további fejlesztésekre lett volna szükség.

Igen ám, de a történelem közbeszólt, ahogy szokta: Magyarország a vesztesek oldalán zárta a háborút, Észak-Erdély odalett, a románok átvették ugyan a síparadicsomot, de nagyon nem erőlködtek a további fejlesztéseken, és a magyar álom szétfoszlott, mint a köd. A történetet Killyéni András sporttörténész dolgozta fel igen alaposan, akit érdekel, itt olvashat róla részletesen.

És akkor ugorjunk, egész pontosan 2019. február 20-ig, amikor egy többé-kevésbé verőfényes szerdai délelőttön kiállítást szerveztek Kolozsváron, a Szabók bástyájának kiállítóterében: a magyar síparadicsom fénykorából származó fotókban gyönyörködhetett… volna a közönség, ha lett volna. Mármint közönség. Ugyanis hamar kiderült, hogy az esemény tulajdonképpen egy kiállításnak álcázott promóciós sajtótájékoztató, ahol  Killyéni Andráson kívül jelen volt Borsa város polgármestere, Ion Sorin Timiș is, aki boldogan híresztelte, hogy (és lényegében ez a hír), hogy a turisztikai minisztérium 22 millió eurót ítélt meg a borsafüredi síközpont fejlesztésére, amelyből a tervek szerint egy nyolcszemélyes sífelvonó (amely 1600 személyt képes szállítani óránként), egy 2850 méter hosszú pálya, parkolók és egyéb létesítmények épülnek majd. Tehát, ha minden összejön, úri módon lehet majd sízni azon a helyen, ahova annak idején a magyar Garmisch-Partenkirchent álmodták az illetékesek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30011
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.