A kommunisták áldozatainak hozzátartozóit keresik

Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hirdetés

Felhívást tettek közzé a kommunizmus bűneit vizsgáló és a román száműzöttek emlékét ápoló intézet (IICCMER) kutatói azok számára, akik biztosan tudják, hogy valamelyik felmenőjük politikai fogoly volt a peripravai (Tulcea megye) munkatáborban vagy az aknavásári (Bákó megye) börtönben. Az intézet mindeddig 53 politikai fogoly holttestét ásta ki, az áldozatokról csak annyit tudnak, hogy 40 Peripraván, 13 Aknavásáron raboskodott.

Ennyi ismerettel a iași-i és a bukaresti igazságügyi orvostani intézetnél őrzött földi maradványok azonosítására az egyetlen esély a DNS-teszt maradt. A költségek megtérítését az állam biztosítja, de ahhoz, hogy egyáltalán nekifogjanak a vizsgálatoknak, arra van szükség, hogy a hozzátartozók leadják a DNS-mintáikat és ezeket összehasonlítsák a maradványokból vett genetikai anyaggal. Ha sikerül azonosítani a holttesteket, végre a hozzátartozók tisztességgel eltemethetik az egykori politikai foglyokat. Az érintettek keressék fel a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló Intézet munkatársait, vagy lépjenek kapcsolatba közvetlenül a holttestek kiásásáért felelős régésszel, Gheorghe Petrovval (telefonszám: 0721 400 396).

A 2015-ben alapított IICCMER a kommunista rezsim berendezkedése idején meggyilkolt ellenállók, politikai foglyok hamvainak felkutatásááért felel, szorosan együttműködve a katonai főügyészséggel. 

Hirdetés