Hihetetlen: elkezdtek dolgozni az észak-erdélyi autópálya egyik új bihari szakaszán

A végén még elkészül.
Hirdetés

Szinte csodaszámba menő eseményről számoltak be autósok, akik az észak-erdélyi autópálya megépítésre váró Bihar megyei szakaszának országhatár és Bihar község között része közelében haladtak el: a valamivel több mint öt kilométeres szakasz megépítését elnyerő cégcsoport kavicsszállító kamionjai miatt kocsisorok alakultak ki a 19-es főút Bihar és Kügypuszta közötti szakaszán.

Beniamin Rus, a kivitelező Selina-Trameco tulajdonosa a Jurnal Bihorean című nagyváradi román lapnak elmondta: jelenleg az építőtelep kialakításán dolgoznak.

A szerződést még tavaly aláírták, az építési engedély is megvan, a végleges tervek elkészültéig pedig olyan munkafázisokat végeznek el, amilyeneket addig lehet. Így elkezdték felhalmozni az építőanyagot, raktárakat építenek, és elkezdik az alapozási munkálatokat a sztráda nyomvonalán.

Azt is elmondta, elméletileg nem lehetetlen, hogy – mint ahogy azt néhány napja Rovana Plumb ügyvivő közlekedési miniszter jelezte – még idén elkészüljön az 5,35 kilométeres szakasz, de azért inkább ne erre készüljünk.

Hirdetés

Mint ismeretes, ez a kis szakasz elsősorban a nagyváradiak és a környék településeinek lakói számára fontos, ugyanis ez a szakasz kapcsolódik a határ túloldalán jövőre elkészülő M4-es autópályához, ami – ha időben megépül a nagyváradi felhajtó – bekapcsolja a várost az európai autópálya-hálózatba.

Amúgy a másik két – jóval hosszabb – Bihar megyei szakasz sorsa még bizonytalan: a második szakasz építését is ez a konzorcium nyerte el, de a vetélytársak óvásai miatt elhúzódik az építkezés, a harmadik szakasz kivitelezőjét pedig még ki sem választották.

Hirdetés