A PSD felhúzta az orrát, mert emelték a gyerekpénzt

Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
Hirdetés
Március elsejétől emelkedik a gyereknevelési támogatás: a két éves korig járó havi 200 lejről 300 lejre, a két éves kor utáni havi 84 lejről 150 lejre. Legalábbis ezt a kiegészítést szavazta meg ma délután a parlament, miközben a költségvetési törvény cikkelyeit vette sorra.
 
A gyerekpénz emelése egyike volt a kevés ellenzéki javaslatnak, amelyet nem csapott agyon azonnal a kormányzó többség, és nagyon kacskaringós úton fogadták végül el.
 
A liberális Robert Sighiartau javaslataként múlt héten megbukott a szenátusban, ahol a kormánypártoknak kényelmes többsége van. Sőt ott az RMDSZ sem támogatta, majd amikor ez kezdett botránnyá fajulni a Facebookon, azzal magyarázta Cseke Attila szenátor, hogy a javaslat január elsejétől növelte volna a két összeget, de visszamenőlegesen nem lehet, és mivel így formahibás volt, a javaslatot elutasították.
 
Elutasította a hét elején a költségvetési törvényt tárgyaló költségvetési és pénzügyi bizottság is, és ma a plénumon is épp csak hajszálnyi többséggel ment át, utána meg botrány tört ki. A javaslatot 123-an támogatták, 119-en ellenezték, és csak úgy ment át, hogy az ellenzék, a függetlenek, az RMDSZ és néhány más kisebbség képviselői mellett hat kormánykoalíciós honatya is megszavazta.
 
Mikor meglátta az eredményt, az ülésvezető állítólag azonnal meg akarta ismételtetni a szavazást, de addigra a rendszer rögzítette az eredményt. Rögtön utána a PSD parlamenti frakciója szünetet kért, majd saját javaslatként szavaztatta meg a Liviu Dragnea által demagógnak nevezett gyerekpénzemelést.
 
A gyerekpénz növelése érdekében ugyanis a munkaügyi minisztérium idei büdzséjét 2 130 528 000 lejjel emelik meg. Az összeg forrását a PNL-s javaslat a társadalombiztosítási alap többletében jelölte meg, a PSD szerint viszont alkotmányellenes a két büdzsé (az állami és a társadalombiztosítási) ilyen keverése. Ezért úgy döntöttek, hogy a gyerekpénzt az állami költségvetés deficitjének rovására emelik, és végül így szavazták meg.
 
Holnap azt is meg kell még szavazni, hogy a 2019-es költségvetési deficit a GDP 2,55 százalékáról annak 2,76 százalékára emelkedjen, jelezte Dragnea, ahhoz pedig, hogy a gyerekpénz ténylegesen emelkedjen, a kormánynak sürgősségi rendelettel kell módosítania az állami segélyeket szabályozó törvényt.

Hirdetés