Nyolc álfizikus dolgozik a hazai kórházakban, de a hatóságok nem izgatják magukat

De izgatják magukat, és mindent rendben találtak, válaszolta a szaktárca a csalókról beszámoló kollégának.
Hirdetés

Nyolc álfizikus dolgozik a kórházakban országszerte, húzta meg most már a nyilvános vészharangot is a Romániai Orvosfizikusok Kamarájának moldvai regionális alelnöke. Mert a belső vészharangot eddig hiába rángatta, az illetékesek rá se bagóztak, közölte Marin Bodale.

Az álfizikusokat már 2016-ban és 2017-ben is felszólították, hogy ne gyakorolják az orvosfizikusi szakmát diplomájuk elismerése vagy anélkül, hogy pecsétkódot kérnének a közegészségügyi hatóságtól. Mi több, a szakmai testület hiába jelezte az esetüket: az egészségügyi minisztérium és a Bákó megyei közegészségügyi hivatal válaszra sem méltatta, a Bákó Megyei Kórház pedig annyit válaszolt, hogy azt alkalmaz, akit akar, háborgott Marin Bodale.

Merthogy páran a iaşi-i onkológiáról tavaly a Bákó megyei kórházba szerződtek, de a legtöbb álorvosfizikus bukaresti állami és magánkórházban dolgozik, mondta Bodale. Erdélyben az Arad Megyei Kórházban, illetve a balázsfalvi városi kórházban dolgozik orvosfizikus engedély nélkül.

Bodale szerint volt olyan kórház, amely kimondottan ilyen álfizikus számára hozott létre orvosfizikusi állást biomérnöki szakképesítéssel, miközben ilyen társítás nincs is. Biomérnököket teljesen más karon képeznek, magyarázta: az orvosi fizika olyan területeket fed le, mint a sugárterápia, orvosi képalkotó eljárások, sugárdiagnosztika, orvosi lézer, orvosi optika.

FRISSÍTÉS: Az egészségügyi minisztérium mindent tagad
Ellenőrizték név szerint azoknak az orvosfizikusoknak a képzettségét és tevékenységét, akikről a szakmai testületük azt állította, hogy nem gyakorolhatnák a mesterségüket, és semmilyen szabálytalanságot nem találtak – közölte szerda délután az egészségügyi minisztérium. Mi több, nem kapták meg azokat a jelentéseket, amelyekről Bodale állítja, hogy elküldte a tárcának, ezért kérték, hogy küldje újra azokat, de még nem tette meg, áll a közleményben. 
A minisztérium közleménye szerint viszont épp hogy Bodale nyilvános jelzése van tele pontatlansággal: már nem mind a nyolc kifogásolt személy dolgozik egészségügyi intézményben, azok közül, akik igen, nem betegekkel dolgoznak, egyikük nem is orvosfizikusi poszton.
A tárca figyelmeztet, hogy az egészségügyi rendszerben csalóként dolgozókról szóló információkat csak fokozott elővigyázatossággal szabadna nyilvánosságra hozni, mert azok egyaránt ártamal az egész ellátási rendszernek és az ellátásban résztvevő betegeknek.

 

Hirdetés