Villámgyorsan összecsődültek Kolozsváron a Magyar Tudományos Akadémia védelmében

A budapesti élőlánccal egy időben, kedden kora délután.
Hirdetés

Egyetemi tanárok, kutatók és velük szimpatizálók flashmobbal álltak ki a Magyar Tudományos Akadémia védelmében Kolozsvár főterén, a magyar főkonzulátus előtt, kedden kora délután. A mintegy 60 résztvevő (köztük körülbelül 20 sajtós) könyvet szorongatott a kezében.

A flashmobot Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély oknyomozó blog vezetője hirdette meg a Facebookon.

A napokban kiállt az MTA mellett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése is, és szolidaritási nyilatkozatokat tett közzé az egyetem több karának magyar tagozata (intézete) is: a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet, a Magyar Filozófiai Intézet, a Magyar Történeti Intézet, a Bölcsészettudományi Kar magyar tagozata. Szintén MTA-támogató állásfoglalást tettek közzé a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai is.

Az erdélyi tanárok és kutatók azt hangsúlyozzák, hogy az MTA-val való együttműködés döntő jelentőségű a tudományos tevékenységük során: igen sok itteni oktató és tudós a budapesti akadémia intézeteiben szerzett fokozatot, rengeteg a közös tudományos és oktatási program, ezért aggódva figyelik az MTA körül kialakult bizonytalanságot.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója is jelen volt

Hirdetés

Budapesten is tiltakozó megmozdulást szerveztek az MTA támogatására, a nemrég létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma élőlánc alkotására hívta tagjait és szimpatizánsait az akadémia budapesti székházához.

Az MTA dolgozói az ellen tiltakoznak, ahogy a magyar kormány átszabná az akadémia ötezer fős kutatóhálózatának finanszírozását és átalakítaná intézményrendszerét. A tiltakozók szerint az átalakítás, ami Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevéhez fűződik, felszámolja az akadémiai hálózatot és tulajdonképpen szétveri az MTA-t.

Az akadémia elnöksége kedden délután dönt, hogy elfogadják a kormány terveit, vagy folytatják a tiltakozást.

Hirdetés