Iskolai menzát és rövidebb első félévet ígért a tanügyminiszter

De annyira zavarosan, hogy még a hírügynökség is jegyzeteket mellékelt hozzá.
Hirdetés
Közel 50 százalékkal több pénzt költhet idén a tanügyminisztérium, mint 2018-ban, ha a parlament plénuma is jóváhagyja a büdzséjét, amelyet ma fogadott el a két ház költségvetési és pénzügyi bizottsága.
 
Eszerint az oktatási tárca 2019-ben 30 829 261 000 lejt költhet, ennek kétharmadát, 20 610 354 000 lejt bérekre.
 
A tervezett beruházások közül Ecaterina Andronescu ismét 
  • a táblagépeket és okostáblákat említette (uniós alapokból szereznék be őket 400 millió euróért), 
  • a vécék beköltöztetését 1489 iskola udvaráról az épületekbe (erre 65 millió lejt különítettek el idén), 
  • illetve az iskolai menzák kiépítését (itt összeget nem említett, csak annyit, hogy ez a meleg ebéd program előfeltétele. Jelenleg 50 iskolában biztosítanak meleg ebédet, a tesztprogram három éve zajlik szociálisan hátrányos helyzetű településeken.)
Visszatérítendő támogatásból, azaz az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank kölcsönéből fejeznék be a beígért 380 óvoda építését, ezek közül 197 épült fel a miniszter szerint, még 193 van hátra.
 
Andronescu folytatta random ötleteinek strukturálatlan bedobását is: most azzal hozakodott elő, hogy nem a téli vakációt, hanem az első félévet rövidítenék le úgy, hogy véget érjen a téli vakáció előtt. (De ezt úgy mondta el, hogy a nyilatkozatok szó szerinti reprodukálásában utazó Mediafax hírügynökség szerkesztője kényszerítve érezte magát arra, hogy zárójeles magyarázatokkal és értetlenkedő kérdésekkel egészítse ki.)
 
A 2019-es állami költségvetést múlt pénteken fogadta el a kormány, most a parlament szakbizottságai vitatják. Szerda délután kerül a plénum elé, a végső szavazást péntekre ütemezték.

Hirdetés