Ha ön ilyen köptetőt vett, akkor ne használja

Kivonták a forgalomból, mert gyanúsnak találták.
Hirdetés

Kivontak a forgalomból egy népszerű köptetőt, amelyet gyerekek számára Romániában is gyakran felírnak – derült ki kedden.

A francia gyógyszerügynökség döntése értelmében leveszik a gyógyszertárak polcairól a Romániában Eurespal néven forgalmazott Pneumorelt, annak egyik hatóanyaga, a fenspirid ugyanis az elmúlt években végzett vizsgálatok szerint szívritmuszavarokat okozhat,

Franciaországban a gyógyszer minden formáját, a tablettákat és a köptetőszirupokat egyaránt kivonták a forgalomból, és felkérték az orvosokat, hogy többé ne írják fel őket.

Egyúttal azokat, akik már megvásárolták, és elkezdték a használatát, felkérik, hogy haladéktalanul fejezzék be, a flakonokat vagy a dobozokat pedig vigyék vissza, hogy megsemmisíthessék őket.

Hirdetés

A francia hatóságok emellett tájékoztatták az illetékes európai fórumokat, amelyek szintén vizsgálatot indítanak, hogy az egész kontinensre vonatkozó egységes ajánlást fogalmazzanak meg.

A román országos gyógyszerügynökség közölte: jóváhagyta a gyógyszer kivonását a forgalomból. Közölte, a készítmény forgalomból történő kivonása a gyártó döntése volt, az Európai Gyógyszerügynökség pedig a héten vitatja meg Londonban az ügyet. Amint megfogalmazza következtetéseit, azokat a román ügynökség is azonnal közli a fogyasztókkal.

 

Hirdetés