Ha egy üzlet beindul: újabb álorvost lepleztek le

Bukarestben, az Ilfov megyei kórházban.
Hirdetés

A jelek szerint divattá vált Romániában, hogy egyesek orvosnak adják ki magukat: miután országos botrányt kavart egy nyolcosztályos olasz parkolóőr leleplezése, aki közel egy évig plasztikai sebésznek adta ki magát, és menő bukaresti klinikákon operált, most egy állami egészségügyi intézményben bukkantak álorvosra.

A Libertatea című bukaresti bulvárlap a Bukarestben működő Ilfov megyei kórház egyik rezidenséről írta meg, hogy az valójában nem hogy nem rendelkezik orvosi végzettséggel, de valószínűleg az olasz imposztorhoz, Matteo Politihez hasonlóan még érettségije sincs.

A lap szerint a szülészet-nőgyógyászati osztályon dolgozó, 30 éves Raluca Daniela Bîrsan

rezidens orvosként mutatkozik be, ugyanakkor a valóságban nincs is orvosi végzettsége.

A lap kérésére azt állította: nem orvosként dolgozik, csupán „önkéntesként”, és nem végez orvosi tevékenységet, de több páciens is azt mondja: a császármetszés után ő varrta össze őket. Egy ilyen esetről filmfelvétel is készült.

Az áldoktornő állítása szerint 2013-ban végzett a Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, azonban a felsőoktatási intézmény dékánja, Cătălin Cîrstoiu azt mondja:

adatbázisukban nem szerepel, hogy  Bîrsan náluk végzett volna, a diploma több eleme pedig arra utal, hogy az hamisítvány.

Mint kiderült, az álorvos az olasz sarlatánnal szemben még az egészségügyi igazgatóság engedélyével sem rendelkezett.

Megkeresték a kórház menedzserét is, aki a lap szerint megszakította a kapcsolatot  Bîrsannal, és az osztályvezetőket tette felelősssé az incidensért.

Hirdetés

Majd rövid úton kidobatta a kórházból az újságírókat a biztonságiakkal.

Ja, amúgy Sorina Pintea egészségügy-miniszter múlt héten az olasz álorvos kapcsán magabiztosan úgy fogalmazott: ilyesmi csakis magánkórházakban történhet, az állami egészségügyi intézményekben szigorúan ellenőrzik az orvosok hátterét.

Hát, ez nem jött be.

 

Hirdetés