Illusztráció | Főtér.ro
Ég a lámpa!
szabot
2019. február 11. hétfő, 18:49
A telefonálók több mint fele semmi sürgőset nem akar a 112-es sürgősségi számon.
Naponta 18 ezerszer hívjuk fel a 112-es számot olyan ügyekben, amelyekben senki sem szorul azonnali segítségnyújtásra – derül ki a Sürgősségi Hívások Egységes Országos Rendszere ma kiadott, 2018-ra vonatkozó statisztikáiból. Egy bukaresti személy naponta átlagosan 72-szer riasztja a rendszert.
 
2018-ban 12 735 836 hívás érkezett a 112-re, ebből mindössze 5 748 787, azaz 45,1% volt valóban sürgős eset. Ezeket a diszpécserek a mentőszolgálatnak (57,8%), a rendőrségnek (22,4%), a katasztrófavédelemnek/rohammentősöknek (16,2%), a csendőrségnek (3,4%) vagy más intézményeknek továbbították.
 

Zsebből foglaljuk 20 percig a vonalat

A közel 55 százaléknyi, sürgős közbeavatkozást nem igénylő hívás kétharmadát, 63 százalékát zsebből indítottuk: vagyis úgy tárcsáztuk a 112-t, hogy észre sem vettük. (Valószínűleg azért, mert sok telefon rendelkezik azzal a beállítással, hogy egyetlen gomb- vagy képernyőnyomással lehet hívni a 112-t még lezárt képernyővel is.)
 
A szabályzat értelmében a diszpécsernek 15-20 percen át kell tartania a vonalat, akkor is, ha senki nem szól bele a telefonba, majd kétszer vissza kell hívnia azt a számot, ahonnan a hívás érkezett. Ez rengeteg idő- és energiaveszteséget jelent – figyelmeztet a rendszert működtető hatóság.
 

Halló, mennyi az idő?

A nem sürgős hívások egyharmadában főleg tudakozóként használjuk a sürgősségi vonal diszpécsereit, a mai közlemény ezekből is válogat: a betelefonálók a vasúti menetrend felől érdeklődnek, a metrójegyek miatt elégedetlenkednek, illetve a pontos dátumot vagy órát szeretnék hallani a diszpécsertől.
 
Volt például betelefonáló, aki arra panaszkodott, hogy nem tudja visszacserélni az üzletben megvásárolt holmit, vagy arra, hogy nappal is ég az utcai lámpa. Egyesek a mobiltelefonjuk kártyáját akarják az 112-es számon feltöltetni. A rekordot egy bukaresti illetőségű személy tartja, aki 2018 első tíz hónapjában 21 567-szer hívta fel az 112-es számot. Ez naponta közel 72 hívást jelent átlagban.
 
A nem sürgős éllovasok
 Maros megye 68,1%
 Kovászna megye 65,8%
 Vrancea megye 64,1%
 Gorj megye 64,1%
 Călăraşi megye 63,6%
 Argeş megye 63,5%
 
comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.