Elkapták a gyorshajtót, aki helyett egy nőt lőtt meg egy rendőr

A menekülő autósra hat lövést adott le egy rendőr, de az egyik golyó visszapattant, és egy arra járó nőt talált el.
Hirdetés

24 órára őrizetbe vették hétfőn azt a gépkocsivezetőt, akire rálőttek péntek este a rendőrök, de tévedésből egy járókelőt sebesítettek meg, közölte a szászrégeni ügyészég. A 20 éves fiatalembert hatósági közeg megsértésével gyanúsítják, ezután dől el, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e vagy sem. Az illetőt tavaly már megbírságolták gyorshajtásért.

Egy nappal korábban a szászrégeni ügyészek bejelentették, hogy eljárást indítottak gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés ügyében egyelőre gyanúsított nélkül.

„Egy rendőr szolgálati fegyveréből kilőtt golyó visszapattant és súlyosan megsebesített egy nőt. Figyelemmel kísérjük az áldozat sorsát és abban reménykedünk, hogy hamarosan felépül. Az idegsebészek szerint a golyó megpattant és úgy fúródott az áldozat testébe. A ballisztikai szakértők feladata, hogy megállapítsák, pontosan hogyan történt a szerencsétlen esemény. Az in rem nyomozás gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés és két rendbeli hatóság elleni erőszak ügyében folyik” - közölte Lucia Borda szászrégeni főügyész.

Az ügyészég vizsgálja, hogy a rendőr megfelelő módon használta-e lőfegyverét a Maros megyei Magyarón, ahol a szászrégeni rendőrök által riasztott kollégák próbálták megállítani a gyorshajtót, de az ő jelzéseikre sem állt meg. Az egyik rendőr ekkor szolgálati fegyverével hatszor rálőtt az autóra, az egyik golyó azonban egy gyalogos nő fejét találta el. 

Hirdetés

A rendőrök elsősegélyben részesítették a sérültet, akit aztán mentővel előbb a marosvásárhelyi, majd a kolozsvári kórházba szállítottak. A nőt hétvégén megműtötték, a golyót eltávolították, de továbbra is mesterséges kómában tartják. Fokozatosan ébresztik majd fel, hogy elkerüljék a komplikációkat, nyilatkozták vasárnap a kezelőorvosai. 

Az elmúlt három év mindegyikében meghalt egy ártatlan ember rendőrségi fegyverhasználat miatt, nehezményezi a romániai Helsinki Bizottság. A jogvédő civil szervezet olyan törvénymódosítást kér, amely megtiltaná a rendőröknek fegyver használatát szabálysértési ügyekben. Úgy vélik, a rendőröket ki kellene képezni inkább arra, hogy a kisebb horderejű ügyekben az ellenállást tanúsítókat sokkolóval szereljék le, a gyorshajtókat pedig útra teríthető szeges szalaggal állítsák meg.

Hirdetés