Megtelt Csíkszereda június 1-re, a lakosságtól kérnek szállást

A hivatalos szálláshelyek zömét lefoglalták a pápalátogatásra. A szervezők a csíkiaktól remélnek szállást a zarándokok számára.
Hirdetés
A június 1-jei csíksomlyói pápalátogatás szervezői felhívást intéztek a helyi lakossághoz, hogy a pápalátogatás idején biztosítsanak szállást a zarándokoknak, ugyanis a kereskedelmi szálláshelyek zömét már lefoglalták.
 
A pápalátogatás programját a Vatikán körülbelül másfél hónappal a vizit előtt teszi közzé, ami azt jelenti, hogy húsvét előtt derülnek ki a pontos részletek – áll a szervezők, a gyulafehérvári főegyházmegye sajtóbizottsága, illetve helyi önkormányzati vezetők közleményében. Arra számítanak, hogy a szentatya június 1-jén fog Csíksomlyón szentmisét bemutatni, ahol összesen várhatóan mintegy öt órát tartózkodik majd. Közölték: minden erdélyi felekezet vezetői meghívást kapnak, a meghívókat csak a végleges program kíséretében küldik ki.
 
Mivel a kereskedelmi szálláshelyek már foglaltak, Tánczos Barna szenátor szerint művelődési házakban, sporttermekben lehet kialakítani szállásokat,
 

de a családoknak saját otthonaikban is kellene fogadniuk a zarándokokat.

„Székelyföld legnagyobb kalákáját” kell megszervezni, szólította fel a családokat Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, aki szerint „itt az alkalom, hogy megmutassuk térségünk értékeit, hitünket és vendégszeretetünket”.
 
Azt a célt tűzte ki, hogy minél több vendég maradjon a térségben a pápalátogatástól az egy héttel későbbi pünkösdi búcsúig, illetve a későbbiekben is visszatérjenek. Közölte, ebben az időszakban színes programkínálattal várják a vendégeket, erre az időszakra időzítik ugyanis a hargitai megyenapokat, de
 

kiterjesztik a programkínálatot a szomszédos Kovászna és Maros megyékre is.

Borboly felhívta a figyelmet, hogy a térség nemzetközi figyelmet fog kapni, ezért meg kell mutatni, hogy Székelyföld igenis létezik, még ha egyesek ezt el is vitatják.
 
A román elnöki hivatal és a Vatikán január 11-én jelentette be, hogy Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat. A katolikus egyházfő Bukarest mellett a moldvai Jászvásárra, a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is elmegy.

Hirdetés