Illusztráció | A kép forrása a Pixabay
Zsenikultusz
Szerző: Marcel Bartic
2019. február 9. szombat, 13:28
A román társadalom a zseniség bűvöletében él. Az elithez tartozás bűvöletében. Illúziókkal táplálkozunk, és nem akarjuk elfogadni a középszert.
A világunk, általában véve, szokványos emberekből áll. Nem mind vagyunk zseniálisak. Nem mind születtünk a világegyetem magasabb rendű megértésének, vagy bizonyos figyelemreméltó képességek csillogásának lehetőségével.
 
Legtöbbünknek szerény genetikai készletünk van. Csak remélni tudjuk, hogy olyan oktatáshoz lesz szerencsénk, mely „kijavítja” majd. Csiszolgatja. Kihozza a legtöbbet mindnyájunkban meglévő alkalmazkodási képességből. Felelőssé tesz a környezetünk és önmagunk iránt. A múlt és a jövő tudatában. 
 

Képessé tesz bennünket a boldogságra.

Ez kellene legyen a nevelés elsődleges célja. Ez olyan célkitűzés, melyet – el kell ismernünk – még nehéz elérni.
 
A nevelés megléte vagy hiánya a mindennapi életben olyan valóság, mely közvetlenül befolyásol bennünket. Mert érintheti a szomszédot, a barátot vagy a munkatársat. A villamossíneken eléd vágó gépkocsivezetőt, vagy a kerületi házi orvost. A hivatali ügyintézőt vagy a csapodat javító szerelőt. A randira hívott lányt, aki talán a feleséged és gyermekeid anyja lesz.
 
Mindezeknek az oktatás a közös nevezője. Kapcsolataink minőségére kihat, hogy gyermek- és ifjúkorodban mennyire törődött velünk az iskola. Igen, az iskola nemcsak az a szakasz, melyen gyorsan túl kell lenni, hogy pénzt kereshessünk. Ez az a rúd, mellyel az egyensúlyt tartjuk a mindennapos kötéltáncunk során. 
 
Minél alaposabb volt a képzés, annál magabiztosabb és racionálisabb döntéseket hozunk.
 

A román társadalom a zseniség bűvöletében él. 

Az elithez tartozás bűvöletében. Igazi mániájában. Függetlenül attól, milyen mély történelmi szakadékban vagyunk, mindig vidáman pislogni fogunk, ha olimpikonokról, Hagiról és Nadia Comăneci-ről hallunk. Illúziókkal táplálkozunk, és nem akarjuk elfogadni a középszert. Talán azért, mert mindig elkísért bennünket a történelem folyamán.
 
Nagyon jó, hogy az iskola képes eliteket nevelni. Zseniális gyermekeket. Ám ugyanakkor kötelessége a lehető legjobbat nyújtani a szokványos gyermekeknek. A parádézás az érmekkel és oklevelekkel másodlagos kellene legyen. Az egyént fenntartó közösség iránti kötelezettségek elsőbbséget élveznek a presztízzsel szemben.
 
A holnapért elsődlegesen az iskola a felelős. Azokért az emberekért, akik a jövőben majd a barátaid, a szomszédaid vagy a munkatársaid lesznek. A hivatali ügyintézők, vagy a kerületi házi orvosok. A randira hívott lány.
 
Vagy az agresszor, aki a legkisebb habozás nélkül leszúr a pénzedért, vagy egyszerűen gyűlöletből.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29878
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.