Miközben Madagaszkáron lógatja a lábát, Romániában kilenc év börtönt kapott a különc konstancai expolgármester

Most biztos nagyon megijedt.
Hirdetés

Nem csupa móka és kacagás Radu Mazăre, Konstanca excentrikus megnyilvánulásairól hírhedt egykori szociáldemokrata polgármesterének élete: miközben jó ideje Madagaszkáron eszi a törvénytelenül szerzett vagyonukat külföldre menekítő, és az igazságszolgáltatás elől egy paradicsomi szigetországba szökött egykori politikusok keserű kenyerét, Romániában az egyik ellene folyó korrupciós perben jogerősen kilenc év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A volt polgármestert törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatások miatt marasztalta el csütörtökön késő este a legfelsőbb bíróság: az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vádirata szerint az önkormányzat számos illetékesével, köztük Nicuşor Constantinescuval, a Konstanca megyei önkormányzat volt elnökével, korábbi városi tanácsossal együtt anyagi haszonért cserében olyan személyeknek adtak jelentős tengerparti területeket a tulajdon-visszaszolgáltatási törvény alapján,

akik semmilyen formában nem lettek volna jogosultak a kárpótlásra, de szép pénzeket fizettek az önkormányzati illetékeseknek.

A DNA szerint 2002 és 2005 között összesen 114 millió eurós kárt okoztak. Miközben a kommunista államosítás idején vagyonukból kisemmizett igénylők jogosan összesen 309 ezer négyzetméternyi területet igényeltek vissza, nekik az önkormányzat csupán a nekik járó terület alig több mint felét adta vissza. 

A kamu visszaigénylőnek viszont jóval nagyobb területet, összesen majdnem egymillió négyzetméternyi tengerparti sávot juttattak.

Mindezt olyan körülmények között, hogy hatályos jogszabály mondja ki:

tengerparti területeket nem birtokolhat sem magán-, sem jogi személy.

Az ügyben elítélték Cristian Borcea üzletembert, a Bukaresti Dinamo labdarúgócsapat egykori finanszírozóját is, aki alig fél éve jött ki a börtönből, ahol a törvénytelen játékoseladásokban játszott szerepe miatti ítéletét töltötte.

Hirdetés

Ő öt év letöltendőt kapott, miután betársult két másik személyhez, akik megvették egy idős nő örökösödési jogait, és jogtalanul jelentős területeket kaptak Konstancán. A DNA szerint ezzel 28 millió eurós kárt okozott.

Borcea már jelentkezett is a rendőrségen.

Radu Mazăre, aki még polgármesterként fényűző partijairól és az extrém jelmezek iránti vonzalmáról vált hírhedtté, viszont továbbra is Madagaszkáron tartózkodik, konkrétan szökésben van, és éppen feléli az ügyészek és most már a bírák szerint is ebül szerzett vagyont.

És valószínűleg valami hasonlót üzenhet a román igazságszolgáltatásnak:

Hirdetés