Variációk egy témára
Timi
2019. február 5. kedd, 17:12
Több erdélyi freskó mutatja be a híres Szent László-legenda jelenetét, de a most feltárt vártemplombeli falkép valamiben mégis egyedülálló.

Javában tartanak a felújítási munkálatok Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttesében, a marosvásárhelyi Vártemplomban, ahol a korábbi (1970-es) szakszerűtlen felújítás nyomait is igyekeznek eltüntetni. Folyamatban van a cementvakolatok, betonozások eltávolítása és a szentély ablakainak restaurálása, ugyanakkor régészeti feltárások és falkutatások is zajlanak.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a Facebookon közzétett fotókkal engedett betekintést a munkálatokba, és számolt be arról a különleges falfestmény-részletről, amit az orgonakarzat északi oldalának felújításakor tártak fel Kiss Lóránd restaurátor vezetésével. A freskórészlet Szent Lászlót ábrázolja, azt a legendát idézve meg, melyben a későbbi lovagkirály megmenti a kunok (egyes kutatók szerint besenyők) fogságába esett magyar lányt.

„A középkori Erdély első olyan Szent Lászlót ábrázoló falképe, amely egy jelentős település templomában kerül elő (általában falusi templomokból ismerünk ábrázolásokat), a székelység legfontosabb városában. (...) A keleti hagyományokat tükröző Szent László ábrázolás utolsó jelenete került elő és reméljük, hogy a középkori magyar művészet eme jelentős emlékének több részlete is feltárul az elkövetkező hetekben.” – írja Soós a leletről.

Érdemes a többi fotót is megnézni bejegyzésében, amely a vártemplom felújításának többi látványos eredményét mutatja be.

A magyar állam támogatásával megvalósuló restaurálás előtt régészeti kutatásokat végeztek a templom szentélyében, ahonnan több, 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány került elő. A tervek szerint a felújítás 2019 végére fejeződik be. A templomot a 14. században a ferencesek építették. A szentélyt 1400 őszén szentelték fel, de a teljes templomot csak 1490-ben. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt, így a templom 1557-1559 környékén a reformátusok tulajdonába került.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29822
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.