Okostábla az osztálytermekbe, táblagép a gyerekeknek? Hogyne, négyszázmillió lesz. Euróban

Jövőtől az iskolákban. Nem vicc.
Hirdetés

Amikor Ecaterina Andronescu tanügyminiszter néhány nappal ezelőtt arról kezdett beszélni, hogy nemsokára az ország összes iskolájának összes osztálytermében okostáblákat, vagyis lényegében nagy méretű elektronikus kijelzőket szerelnek fel, ráadásul minden egyes gimnáziumi és középiskolai diák alanyi jogon és ingyenesen kap egy táblagépet, azt gondoltuk, hogy ez is csak olyan bolond-likból-bolond-szél-fúj-duma, amivel a Dăncila-kormány illusztris tagjai a miniszterelnökkel az élen újabban szórakoztatják a népet.

De nem, úgy tűnik, Andronescu tényleg komolyan gondolta, kedden ugyanis már azt is elárulta, mennyibe fájna a digitalizációs program megvalósítása.

Nos, 400 millió euró – mert ennyi az annyi – elég szép összeg,

még az állami költségvetések nagyságrendjében is. A miniszter azért sietett hozzátenni, hogy a beruházás nem a bukaresti kormány párnája alól, hanem európai uniós forrásokból származna.

Sőt, a pályázat összeállítása el is kezdődött, két-három hónap múlva már tudni lehet, hogy mi az ábra. A ketyeréket a jövő évtől felszerelnék az osztálytermekben és kiosztanák a diákoknak.

Mindenesetre nem lesz könnyű olyan gyártót találni, amely képes rövid időn belül leszállítani 90 ezer okostáblát és 1,5-1,7 millió táblagépet – ismerte el a tanügyminiszter.

Hirdetés

Azt mondhatnánk, hogy a miniszter kicsit a fellegekben jár, mivel 2019-ben a soros EU-elnök Romániában mintegy 1500 iskolában máig sincs angolvécé, folyóvíz és csatornázás, az pedig hogy néz ki, hogy a gyereknek az udvarvégi fabudiról jövet nincs, ahol megmosnia a kezét, mielőtt kezébe venné a 8 collos ketyerét.

De nem, Ecaterina Andronescu megoldaná a fabudi-táblagép feszültséget is

mégpedig az év végéig, költségvetési forrásból. Legalábbis – mint mondta – reméli, hogy az idei büdzsé-tervezetben benne marad az erre elkülönített összeg.

Nohát: okostábla, táblagép, folyó víz, angolvécé – már csak a félresikerült tankönyveket kellene lecserélni és a tanterveket kellene diákszabásúra alakítani, máris kezdene rendes oktatási rendszerre hasonlítani a romániai tanügy.

Hirdetés