Kövesi a legesélyesebb az európai ügyészség vezetésére

Az elbíráló bizottság az első helyen ajánlja, a francia és a német ügyész előtt.
Hirdetés

Laura Codruţa Kövesi, Románia volt főügyésze a legesélyesebb jelölt az európai ügyészség élére. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2018 nyarán leváltott vezetője az első a közül a három jelölt közül, akit a pályázatokat elbíráló bizottság ajánl az Európai Parlament elnöke és az igazságügyi miniszterek tanácsának elnöke figyelmébe.

Előbbi Antonio Tajani, utóbbi a sors fintora és Románia soros EU-elnöksége révén Tudorel Toader. Aki ugye kezdeményezte Kövesi leváltását a DNA éléről, amikor mintegy fél év lett volna hátra a vezetői megbízatásából.

Kövesit a francia Jean-Francois Bohnert és a német Andres Ritter követi a befutói listán, a sorrend az elbíráló bizottság preferenciáját is jelzi, áll a dokumentumon, amelyet Sebastian Lăzăroiu európai parlamenti képviselő hozott nyilvánosságra jókora malíciával:

Hirdetés

Az Európai Ügyészség feladata az EU költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel, úgy mint az EU pénzügyi alapjait érintő 10 000 eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló ÁFA csalások kapcsolatos nyomozás és vádemelés. Az Európai Ügyészség létrejöttét megelőzően ilyen bűncselekményekkel kapcsolatban csak a nemzeti ügyészségek nyomozhattak és a hatáskörök nem léphette át az adott ország határát.

A 28 uniós tagállam közül eddig 22 csatlakozott az európai ügyészséghez, köztük Románia. A szervezet európai delegált ügyészekre építve decentralizáltan működik minden egyes tagállamban. A luxemburgi központi irodában az európai főügyész és 20 európai ügyész irányítja a technikai és nyomozó állomány munkáját.

Hirdetés