Hivatalosan is influenzajárvány van Romániában, már 54-en haltak meg

Nem kizárt, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint papíron: számos kórházból nem jelentik az eseteket, máshol ferdítenek.
Hirdetés
A legfrissebb adatok szerint szerdára már 54-re emelkedett az influenzában elhunyt betegek száma az országban, s mivel a fertőzőbeteg három egymást követő héten a vártnál nagyobb mértékben terjedt (átlépte az úgynevezett járványküszöböt), a minisztérium hivatalosan is kihirdette: influenzajárvány van az országban.
 

Ezt szerdán délelőtt Sorina Pintea egészségügyi miniszter jelentette be, majd felvázolta, hogy a hivatalossá vált járványhelyzet semmilyen plusz intézkedéssel nem jár, a hatóságok „ugyanúgy végzik a dolgukat, mint korábban”, mert „nincsen ebben semmi rendkívüli, ez minden évben előfordulhat”. Pintea szerda délelőtti sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy az egészségügyi minisztérium nem fog vakációt javasolni a tanintézetekben, de bárhol felfüggeszthetik a tanítást az influenza terjedésének megelőzése végett, amennyiben az iskola – vagy egy osztály – diákjainak 20 százaléka megbetegszik, és emiatt nem tud bejárni a tanórákra. 

Közben az egészségügyi miniszter jól leteremtette az illetékes hatóságokat és az egyes kórházakat is amiatt, hogy számos megyéből egyáltalán nem jelentették az influenzás eseteket, más egészségügyi igazgatóságok pedig ferdített adatokat közöltek. „Csak két példát említek: Bukarestben 49 kórház működik, de csak 17 egészségügyi intézményből kaptunk jelentést a megbetegedése számáról. Ugyanakkor olyan megyéről is tudunk, ahol már négyen meghaltak, de egyetlen esetről sem tájékoztattak” – vázolta fel a helyzetet a tárcavezető. 

Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Azok, aki védőoltás mellett kapják el a betegséget, könnyebben jutnak túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van. 

Hirdetés