Szürreális, posztapokaliptikus szintre vitte a PSD a nemzeti bank elleni cicaharcot

A Terminátor lövi a román nemzeti valutát.
Hirdetés

Egészen hihetetlen bejegyzéssel csapott oda a kormány fő erejét adó, és a megugró euróárfolyam miatt a Román Nemzeti Bankkal (BNR) egyre keményebb szócsatába bonyolódó Szociáldemokrata Párt (PSD) a jegybanknak.

A hétfői bejegyzésben ismét csak a nemzeti bankot savazzák, amiért az – szerintük – nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy ne száguldjon el az euró árfolyama.

„Ha nincsenek természetes okok, akkor az euró növekedése csakis mesterséges lehet. Ha a külföldi beruházások nőttek, és több eurót hoztak az országba, ha több uniós forrást sikerült lehívni, ami szintén több eurót hozott Romániába, ha kevesebb román ment el az országból és kevesebb eurót vittek ki, ha az import nem növekedett és nem volt szükség több valutára… ha Románia körül az euróárfolyam csökken… akkor az euró árfolyamának növekedése mesterséges! Mit csinál a BNR, amelynek az a kötelessége, hogy szemmel tartsa a bankrendszert, és szavatolja az euróárfolyam stabilitását?” – zárul a dörgedelmes bejegyzés.

Amihez igazi posztapokaliptikus illusztrációt mellékeltek: egy, a Terminátor és az Én, a robot című film főszereplője, Sonny szerelemgyerekének tűnő gépember faarccal tüzet nyit egy ártatlan 50 banis érmére egy futurisztikus gépkarabélyból. A kép felirata: A mesterséges intelligencia lecsap a lej-euró árfolyamra.

Hirdetés

Nem azért mondjuk, de előfordulhat, hogy a nemzeti bankot az euróárfolyam megfékezése érdekében valutatartalékainak piacra dobására ösztönző, kaotikus gazdaságpolitikát folytató kormánypártnál is elkelne némi intelligencia.

És nem mesterséges.

Hirdetés