Lefagyott az ország déli fele: rengeteg balesetet, fennakadást okozott a jég

Fákat döntött a szél autókra, sínekre és egy emberre is, utakat kellett lezárni, repülők késnek vagy épp törlik a járatokat a mindent elborító jég miatt.
Hirdetés
A hó után az erős szél és a mindenre ráfagyó ónos eső okoz komoly problémákat az ország déli felében és Bukarestben, összesen 16 megyében a belügyminisztérium összesítése szerint. 10 megye 55 településén nincs áram, ez nagyjából 36 ezer fogyasztót érint.
 
Bukarestben fákat döntött ki az erős szél, a katasztrófaelhárítás az éjszaka tíz óra alatt 115 helyre szállt ki a fővárosban és a környező Ilfov megyében. Ezek közül 49 esetben autókra rádőlő fák eltakarításához. A villamosok több helyen állnak, mert a felsővezetékeket is fák szakították el helyenként.
 
 
Egy nő súlyosan megsérült a fején és a mellkasán szombat reggel, amikor rádőlt egy fa a harmadik kerületi Jean Steriadi utcában. A 44 éves nőt kórházba szállították. A mentőszolgálat kimutatása szerint péntek reggeltől szombat reggelig 43 olyan személyt láttak el, akik az ónos eső miatt szenvedtek végtagtörést, ficamot, rándulást, 12 személynek az arca és a feje sérült meg esés következtében.
 
A Petrozsény melletti Aninoasán a hó súlya alatt beszakadt egy tömbház tetőzete, és megrepesztett egy gázvezetéket. 26 embert kellett evakuálni.
 

Vasúton

Lezárták a 900-as vasúti fővonalat Valea Albă és Drobeta Turnu Severin között, mert több fa is borult a sínekre, illetve elszakították a felsővezetéket. Bukarest és Lehliu között ugyanilyen okból dízelmozdonyok húzzák a szerelvényeket, a két vágány közül csak az egyik járható a sínekre borult fák miatt.
 
Közvetlenül a főváros előtt ingadozik a feszültség a vasúti felsővezetékben, időnként meg is szakad az áram. Emiatt órákat késtek egyes vonatok: az Urziceni-ből és Aradról indult vonatok, amelyek hajnali hatkor kellett volna megérkezzenek Bukarestbe, három órát késtek. A temesvári gyors is legalább két órányi késéssel érkezik a fővárosba. Több mint egy órát késnek a Vatra Dorneiről, Konstancáról, Craiováról, Ploieşti-ről és Szatmárnémetiből indult vonatok.
 
Átütemezik, ezért késnek a Bukarestből induló vonatok is, a brassói és a konstancai járat legalább egy órát.
 

Országúton

Több országutat és autópályaszakaszt zártak le a reggeli órákban, a zömén délre újraindult a közlekedés Olténiában és Munténiában. Az országos közútkezelő 454 járművel közel 1400 tonna csúszásgátló anyagot szórt szét. Dâmboviţa megyében hét autó akadt el az úton 30 személlyel.
 

Levegőben

A légi közlekedés is akadozik Bukarestben, 40 perctől több mint egy óráig terjedő késésekkel szállnak fel a gépek az otopeni-i reptérigazgatóság szerint. A reptéri kifutópályát, a terminálhoz vezető utakat és járdákat megtakarították és folyamatosan jégmentesen tartják, állítják, de a gépek jégmentesítéséért nem a repülőtér felelős, hanem az a földi kiszolgáló cég, amelyikkel minden egyes légi vállalat szerződött.
 
A repülőgépek jégmentesítését közvetlenül felszállás előtt, már az utasokkal a fedélzeten végzik, hogy ne képződjön újra a jégréteg az utasok beszállása közben. Mivel nem tudtak időben felszállni, négy járatot töröltek, az egyik a malmöi, a másik három belföldi járat volt.
 
Pár napja érkeznek videók a jég viccesebbik oldaláról is: főként Brăila megyei falvakban változtak szó szerint korcsolyapályákká az utak, amelyeket néhány helybéli ki is használt:
 

Hirdetés