Szabadkozik a tanügyminiszter: dehogy akarja ő évismétlésre buktatni a kisiskolásokat!

De azért a meg nem tanult tananyagot valahogy csak el kell sajátítani.
Hirdetés

Nem akarja bevezetni a buktatást az elemi osztályokban Ecaterina Andronescu oktatási miniszter – ezt ő maga közölte annak nyomán, hogy egy nyilatkozatából a sajtó azt a következtetést vonta le: visszavezetné az évismétlést a legalacsonyabb szinteken is, hogy így előzze meg a funkcionális analfabetizmust.

A miniszter hétfőn este a HotNews portálnak már úgy magyarázta a terveit, hogy az új oktatási törvény intézkedéseket tartalmaz majd a funkcionális analfabetizmus visszaszorításának mikéntjére vonatkozóan, illetve arra is, hogy a diákok bepótolják, amit nem tanultak meg az iskolai évek alatt.

„Föltettem a kérdést: vajon miért jutottunk oda, hogy vannak olyan gyerekek, akik nem képesek megszerezni az átmenő jegyet a nyolcadik osztály végén? Vajon azért, mert anélkül engedtük el őket odáig, hogy bármit is megtanítottunk volna nekik? Vajon miért vannak olyan gyerekek, akik a negyedik osztály elvégzése után nem tudnak írni és olvasni? Ebből mindenki azt a következtetést vonta le, hogy Andronescu évismétlésre akarja buktatni őket. Az iskola nem Andronescué. Több ötlet is van, amelyek révén az új törvényben fel kívánjuk ébreszteni a tanárok és tanítók felelősségtudatát” – mondta a miniszter.

Andronescu szerint minden szakaszban kidolgozzák azon megoldási javaslatokat, amelyek segítik a diákokat a meg nem tanult tananyag elsajátításában.

Hirdetés

„40 százalkos a funkcionális analfabetizmus, ezt pedig nem hagyhatjuk. (…) Talán nyáron visszahívjuk azokat, akik nem tudnak írni és olvasni, hogy bepótolják a tananyagot” – mondta a miniszter.

Ami azért nagyjából egyenértékű a buktatással.

Hirdetés