Itthon félreállították, de európai szinteken folytathatja a korruptak üldözését Kövesi

Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?
Hirdetés

2017 áprilisában az Európai Unió 16 tagállama úgy döntött, hogy szorosabban együtt fog működni az uniós csalások megfékezésében, és ennek érdekében létrehozza az Európai Ügyészséget. A kezdeményezéshez a 28 tagállam közül 22 csatlakozott, köztük Románia is.

Az Európai Ügyészség célja:

  • felderíteni az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket – a csalást, a korrupciót, a pénzmosást és a határokon átnyúló csalást –
  • és büntetőeljárás alá vonni az elkövetőket.

Az Európai Ügyészség a tervek szerint 2020 végéig, azaz a következő EU költségvetési ciklusig kezdi meg a működését, addig véglegesítik a normarendszerét, és többek között kiválasztják azt a személyt, aki vezetni fogja.

Sajtóértesülések szerint a főügyészi állásra az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly félreállított főügyésze,

Laura Codruța Kövesi is pályázik.

A Sepsiszentgyörgyön született jogász 2006-tól Románia Legfőbb Ügyészeként tevékenykedett, aki azzal is kitűnt, hogy ő volt az első nő és ezzel egyidejűleg a legfiatalabb főügyész Románia addigi történetében.  A DNA-hoz 2013-ban került, ahol azonban nem tölthette ki a második hároméves mandátumát, mert hosszas huzavona után a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb ellenségének, és az úgynevezett „párhuzamos állam” egyik fejének tartott Kövesit az Alkotmánybíróság leváltatta.

Hirdetés

Az Európai Ügyészség főügyészi állásának megpályázásra a jelentkezőkenk szigorú feltételeknek kell eleget tenniük. Az Európai Bizottság javaslatai alapján összeállt bizottság hamarosan az összes jelöltet meghallgatja.

A főügyész megbízatása hét évre fog szólni, és nem újítható meg.

Az Európai Főügyészség két szinten fog működni, a nyomozások és a büntetőeljárások lebonyolításáért felelős ügyészek kiválasztásába többek között a tagállamok igazságügyi minisztereinek is lesz beleszólása. A ügyészség bonyolúlt felépítéséről itt lehet bővebben magyar nyelven tájékozódni. 

Hirdetés