Elégedettek a kormány kisebbségpolitikájával a romániai németek, nem kell nekik autonómia

Sőt, elhatárolódnak az önrendelkezési törekvésektől.
Hirdetés

Paul-Jürgen Porr, a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) elnöke egyértelművé tette: a romániai németek tökéletesen elégedettek a kormány kisebbségpolitikájával, és nem akarnak autonómiát.

Az 1919. január 8-i medgyesi szász küldöttgyűlés centenáriuma alkalmából szervezett szombati, medgyesi szimpóziumon Porr hangsúlyozta, a német közösség számára a helyi önrendelkezés nem téma, a közösség számtalanszor el is határolódott az autonómiatörekvésektől – írja az Agerpres. Száz évvel ezelőtt az erdélyi szászok küldöttei saját elhatározásból a gyulafehérvári román nagygyűlés szellemében elfogadták az általuk lakott területek egyesülését a román királysággal.

„Mi elégedettek vagyunk a román állam kisebbségpolitikájával, beleértve az iskolapolitikát is”, fogalmazott a demokrata fórum elnöke. Száz évvel ezelőtt az erdélyi szászok küldöttei a gyulafehérvári román nagygyűlés szellemében elfogadták az általuk lakott területek egyesülését a román királysággal.

A medgyesi rendezvényen Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete arról beszélt, hogy folytatódik a német kisebbség lejáratása Romániában. Hozzátette azonban, hogy elszigetelt esetekről van szó. Meier-Klodt arra utalt, hogy tavaly Darius Valcov, a miniszterelnök gazdasági ügyekben érintett tanácsadója az egyik közösségi portálon egy kisfilmet tett közzé, amely náci szervezetként mutatta be a Romániai Német Demokrata Fórumot, és Hitler-bajusszal mutatta Klaus Iohannis elnököt, a fórum korábbi vezetőjét. 

Hirdetés