Hétfőn hajnalban támad a szupernagy vérhold, kár lenne kihagyni

Egyben szuperhold és farkashold is, ráadásul teljes holdfogyatkozás lesz.
Hirdetés

Az évtized utolsó teljes holdfogyatkozása lesz látható hétfőn hajnalban – ha az időjárás is engedi –, így megéri a hétvégén kipihenni magunkat és korán kezdeni az új hetet. Ugyanis egészen egyedi jelenségről van szó, az égitest több, ritkán látható arcát mutatja meg egyszerre.

Amellett, hogy teljes holdfogyatkozás lesz – a hajnali 4.36 órakor kezdődő égi jelenség mifelénk reggel 7.12 órakor éri el a csúcspontját –, előtte más miatt is megéri majd meglesi a Holdat. Ez ugyanis több tényező együttállásának köszönhetően épp telihold éjjelén lesz legközelebb a Földhöz, így sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál, azaz szuperhold lesz.

Ráadásul – teljes holdfogyatkozás lévén – rávetül a Föld árnyéka, amely általában sötét szokott lenni, kivéve szuperhold idején, amikor a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz, ezért az égi jelenséget vérholdnak is nevezik. És mindez év első hónapjában, januárban láthatjuk, az év első hónapjában jelentkező teliholdat pedig farkasholdnak hívják. Mi szóltunk!

Hirdetés