Ön is úgy gondolja, hogy egy négytagú családnak még megtakarításra is futja havi 2600 lej jövedelemből?

Egy hivatalos tanulmány készítői ugyanis igen.
Hirdetés

Érdekes eredményre jutottak azon illetékes állami hatóságok, amelyek feladata annak meghatározása, mekkora az a minimális összeg, amelyből egy polgár még képes fönntartani magát.

A munkaügyi minisztérium, a Román Akadémia, az Országos Előrejelzési Bizottság, az Országos Munkaügyi Tudományos Kutatóintézet és a fogyasztóvédelem illetékesei közös erőfeszítések árán izzadták ki azt a tanulmányt, amelyet a Központi Csődvédelmi Bizottság tett közzé, és amelynek értelmében egy városon lakó, négyfős család havi 2600 lejből képes megélni, sőt még félre is tud tenni.

És mindezt tényleg komolyan gondolják, mert megjelentették a Hivatalos Közlönyben is.

A tanulmányban szereplő összeg az, amely szerzők szerint még méltó életkörülményeket biztosít az érintettek számára, és nem vonható le különböző adósságok kiegyenlítésére.

Eszerint egy városon élő felnőtt számára 797 lej a havi minimum, egy 14 évnél idősebb gyerek számára 587, míg egy ennél fiatalabb gyerek esetében 419 lej.

A vidékiek esetében az összegek alacsonyabbak: 644, 473 illetve 339 lej.

 

Ennek nyomán egy négyfős városi család számára a még decens megélhetést biztosító minimális jövedelem havi 2600 lej, amiből még félre is lehet tenni 236 lejt.

A szakértők szerint  a legtöbb pénz élelmiszerre és italra megy el, az Életminőség-kutató Intézet (ICCV) és az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint egyaránt az összeg 41 százaléka, azaz 1069 lej.

A második helyen a ruházati cikkek állnak, amelyek az ICCV szerint a költségek 5,4, az INS szerint 7,6 százalékát teszik ki.

Hirdetés

És akkor a harmadik helyen jönnek a rezsiköltségek, amelyek 15,6, illetve a másik verzió szerint 16,7 százalékot jelentenek, 405,4 lejt téve ki.

Lakberendezésre 2,8 százalék (71,9) lej megye el, igaz, az INS szerint itt is magasabb, 4,8 százalékos az arány.

Az egészségügy 5,1 százalék (132 lej), vagy az INS-változat szerint 3,3 százalék, míg a közlekedés vagy 8,3 százalékot (215,5 lejt), vagy 7,5 százalékot emészt fel a havi jövedelemből.

Kultúrára és kikapcsolódásra 5,1 százalék (132,2 lej) vagy 5,6 százalék költhető el.

Az ICCV annyiban realistább, hogy felmérte: ebből az összegből lehetetlen vendéglőben étkezni, pláne szállodában aludni, de a statisztikai intézet illetékesei úgy számoltak, hogy 2,2 százalék még erre is jut.

Igaz, ők viszont a megtakarítást tartják kizártnak, míg az ICCV szerint ebből az összegből havi 236 lejt félre is lehet tenni.

Talán nem tűnünk nagyon demagógnak, ha azt mondjuk: akik ezt a statisztikát összeállították, még sosem próbáltak ekkora összegből megélni.

Sem városon, sem vidéken.

Hirdetés