Művelődési miniszter: a centenárium annyira egyszeri alkalom, hogy 2020-ig ünneplik a románok

Az egy, az sok. Ennyit még az olyan jelentős matematikusok is tudnak, mint Daniel Breaz, Románia pillanatnyi kultúrfőmuftija.
Hirdetés

Igazán röstelljük, hogy olyan totál jelentéktelen arcokat kell bemutatnunk önöknek, mint a jelenlegi román művelődési miniszter, bizonyos Daniel Breaz (PSD). Persze, ha nem máshonnan, a Harry Potterből tudhatjuk, hogy bárki bármikor előállhat egy globális, sőt, univerzális tervvel, amely egy csapásra jobbá teszi a világot. De erre még, úgy tűnik, ez esetben várni kell.

Breaz mester ugyanis egyelőre inkább hibás romántudásával (lassan ez már inkább elfogadott jellemzője a kormánytagoknak, mint kirívó elhajlás), illetve matematikai bakijaival hívta fel magára a figyelmet. Pedig, ugye, civilben matematikus.

A minap volt, ugye, a román kultúra napja. És ilyenkor meg szokták hívni a főkultúrost a tévébe. Breaz úr el is ment. És persze, többek között szóba került Mihai Eminescu, a román nemzeti költő, aki pont aznap (január 15.) született. Breaz úr rögtön kivágta a rezet, a legnyálkásabb közhellyel: Eminescu volt a legnagyobb költő, akit Románia adott a világnak. Hurrá, ezt minden jól indoktrinált negyedikes el tudja mondani! Igen ám, de a kultúrmufti úr hülyén mondta. Egész konkrétan, így: „Számomra, emberként, románként, oktatóként, gyakorlatilag ő a legnagyobb költő aki Románia adott.” Nesze neked!

Oké, hát mondhatjuk (ő is ezzel takarózott), hogy ő matematikus, nem irodalmár, filosz vagy valami hasonló. Na de alig telt el egy nap, és Breaz úr matekből is elhasalt. A rádióban. Amikor is a nagy egyesülés centenáriuma került szóba. Idézzük, szó szerint:

Hirdetés

„A nagy egyesülés centenáriuma történelmi pillanat marad Románia számára, egyszeri (figyelem, egyszeri!) momentum, soha többé (Értik? Soha többé! Annyira egyszeri!) nem fogjuk megünnepelni a nagy egyesülés centenáriumát, és, gyakorlatilag, egy 2018. március 21-i sürgősségi rendelet útján az a határozat született, hogy a centenárium 2020-ig tartson.”

Na, és akkor ezt próbálják összerakni. Vagy inkább dőljenek hátra, és kérjenek egy kávét.

Hirdetés