Két pofon, nem is egy: magyar helyett angol kart hoz létre a marosvásárhelyi orvosi egyetem

Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Hirdetés

Folytatódik a magyar tagozat szisztematikus megalázása a marosvásárhelyi egyetemen: míg az intézmény vezetése évek óta hallani sem akar az önálló magyar kar megszervezéséről, a szenátusi testület kedden úgy döntött, hogy angol nyelvű kar létrehozását kezdeményezi az oktatási minisztériumnál.

Erről az MTI-nek Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője számolt be, aki román kollégáitól tudta meg a hírt, mert a magyar pedagógusok tiltakozásképpen október óta nem járnak szenátusi ülésekre. Felháborítónak nevezte, hogy az egyetemen 74 éve működő magyar nyelvű képzésnek nem jár az a szervezeti önállóság, amelyet a tíz éve indult angol nyelvű képzésnek most megítéltek.

De itt még nincs vége: az is kiderült, hogy az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy Emil Palade Nobel-díjas orvosról nevezi el az egyetemet, amely – mint ismeretes – a tavaly fuzionált Petru Maior Egyetemmel, egyik napról a másikra. Benedek Imre egyetemi professzor a marosvásárhelyi kozpont.ro portálon közölt írásában leszögezte, a magyar tagozat nem adhatja fel a magyar kar létrehozásáért folytatott küzdelmet, ugyanakkor azt is szeretnék, ha az intézmény nevébe egy magyar személyiség neve is bekerülne, például a Szent-Györgyi Alberté.

A magyar tagozat tavaly szeptemberben döntötte el, hogy a magyar vezetők bojkottálják a szenátus üléseit, míg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés, ezzel a témával a vezetőtestület érdemben azóta sem foglalkozott.  

Hirdetés