Utolsókból lesznek az elsők: Moldva lehet a romániai régiósítás éllovasa

Jól beolvasnak Bukarestnek a kisegyesülés évfordulóján.
Hirdetés

Önerőből állna talpra Moldva, elege lett abból, hogy Bukarest alig csurrant-cseppet valamit az ország keleti régiójának. Az önállósodási folyamat élén azonban ezúttal nem a politikusok állnak, hanem a civilek. Ők alapították meg hétfőn a Moldva fejlődéséért mozgalmat.

A tömörülés, mint a neve is mutatja, a térség felzárkóztatását tűzte ki célul, és annak mind a nyolc megyéjében vannak már fiókszervezetei. A keménymagot a Moldvát Erdéllyel, és ezáltal a nyugati határszéllel összekötő autópálya kezdeményezői és szószólói adják. Akik most sem rejtették véka alá véleményüket a régió helyzetéről és jól beolvastak Bukarestnek. 

„Moldvában drámai a helyzet, azonnali tettekre van szükség”

– szögezték le Facebook-oldalukon az alapítók alig egy héttel január 24., a kisegyesülés évfordulója előtt (Moldva 1859-ben ezen a napon egyesült Havasalfölddel).

„Moldova több mint száz éve perifériára van szorítva, mindig a sor végén kullog. Egy, időnként, választásokkor soha be nem váltott ígéretekkel kizsákmányolt terület” – szögezik le kiáltványukban. És azt is kijelentik, hogy a négymillió ember által lakott nyolc megye hiába vár arra, hogy a megválasztott politikusok egy erős víziót dolgozzanak ki számukra. A bukaresti politikusok főleg az elmúlt 30 évben

hozzá nem értésről és tehetetlenségről tesznek tanúbizonyságot és nem a helyiek érdekélt tartják szem előtt,

vélik a civilek. A régió nem kap pénzt útépítésre, kórházakra, iskolákra, tavaly például az ország több mint 20 százalékát kitevő térség 2,3 százaléknyit kapott a költségvetés fejlesztésre szánt keretéből.

Lehetőségek hiányában a munkaképes lakosság külföldre megy dolgozni – országos szinten itt a legnagyobb, 25 százalékos az elvándorlás –, az eddig gazdasági motorként működő nagyvárosok fejlődése pedig stagnál, mivel el vannak szigetelve a többi régiótól.

Hirdetés

Ezért van szükség egy olyan alakulatra, mely tisztán és hangsúlyosan hallatja a hangját a régió fejlesztése érdekében. Na, ez lenne a Moldva fejlesztéséért mozgalom, mely főleg jászvásári civil szervezetekre alapszik, alapítói eddig az autópálya-építést sürgető akcióikkal kerültek reflektorfénybe. És teljes mellszélességgel kiállnak a decentralizáció mellett, sőt,

a következő hónapokban egy modellt is kigondolnak Románia régiósítására,

mivel szerintük a régiók alkalmasabbak az uniós pénzek lehívására. És mielőtt bárki azt hinné, hogy önálló államban mesterkednek, kijelentik: nem áll szándékukban politikai párttá alakulni.

 

Hirdetés