Illusztráció: skeeze | Pixabay
harci zaj
szabot
2019. január 12. szombat, 18:31
A hadügyminiszter úgy tesz, mintha szélcsend volna, és semmit sem tudna.
Felfüggesztette a korvettek beszerzési eljárását Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár, sőt feljelentést is tett a katonai ügyészségen, mert szerinte az eljárás nem törvényesen zajlik. Erről pénteken értesítette Gabriel Leş védelmi minisztert, hogy ez utóbbi ma azt nyilatkozza: nem tudja pontosan, hogy mi gyanús a korvettek beszerzésénél, és inkább az ügyészégre hagyja a részletek kiderítését. 
 
„Tájékoztatást kaptam, hogy gyanú merül fel az eljárás törvényességével kapcsolatban, és hogy az egyik résztvevő megtámadta a közigazgatási bíróságon a beszerzést szabályozó kormányhatározatot. Nem tudok véleményt mondani, az ügyészégre bízom, hogy derítse ki az igazságot” – mondta el a Digi 24 megkeresésére a védelmi miniszter. Hozzátette: az ügyészséget csak azért vonták be, hogy szavatolják a beszerzés törvényességét.
 

A PSD szabotálja Románia és a NATO védelmét?

Ovidiu Raeţchi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője meglepetésének adott hangot, hogy ismét csúszik a korvett-beszerzési program. A védelmi bizottság alelnöke érthetetlennek nevezte, hogy egy olyan program, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen ellenőriz, és amelyet az elnöki hivatal és az ellenzék is támogat, másodszor is elakad. Szerinte felmerülhet, hogy készakarva teszik, hogy védelem nélkül hagyják a NATO dél-keleti szárnyát.
 
Bogdan Rodeanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint ez nem csak nemzeti, hanem nemzetközi kérdés is, hisz Románia vállalta, hogy hozzájárul a NATO és az Európai Unió keleti határainak védelméhez. Az USR Facebook-bejegyzése szerint Dragneáék a korrupció gyanúja nélkül egyetlen beruházást sem képesek megvalósítani, és ebből a cirkuszból kizárólag a fekete-tengeri hegemóniára törekvő Oroszországnak van haszna. Rodeanu szerint Dragneának meg kell értenie, hogy 'a hadsereg modernizálása nem a Kormányprogram című kifestőkönyv egy lapja, hanem nemzeti és nemzetközi prioritás'.
 

Nem kis pénz

Gabriel Leş védelmi miniszter december 5-én arról tájékoztatott, hogy a korvett-beszerzési programmal tartják a határidőket, és éppen egy belső auditot folytattak az 1,6 milliárd eurós beszerzési ügyben. 
 
A kormány a haderő-fejlesztési terv részeként tavaly február 15-én határozott a multifunkcionális korvettek beszerzéséről.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29517
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.