Illusztráció: skeeze | Pixabay
harci zaj
szabot
2019. január 12. szombat, 18:31
A hadügyminiszter úgy tesz, mintha szélcsend volna, és semmit sem tudna.
Felfüggesztette a korvettek beszerzési eljárását Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár, sőt feljelentést is tett a katonai ügyészségen, mert szerinte az eljárás nem törvényesen zajlik. Erről pénteken értesítette Gabriel Leş védelmi minisztert, hogy ez utóbbi ma azt nyilatkozza: nem tudja pontosan, hogy mi gyanús a korvettek beszerzésénél, és inkább az ügyészégre hagyja a részletek kiderítését. 
 
„Tájékoztatást kaptam, hogy gyanú merül fel az eljárás törvényességével kapcsolatban, és hogy az egyik résztvevő megtámadta a közigazgatási bíróságon a beszerzést szabályozó kormányhatározatot. Nem tudok véleményt mondani, az ügyészégre bízom, hogy derítse ki az igazságot” – mondta el a Digi 24 megkeresésére a védelmi miniszter. Hozzátette: az ügyészséget csak azért vonták be, hogy szavatolják a beszerzés törvényességét.
 

A PSD szabotálja Románia és a NATO védelmét?

Ovidiu Raeţchi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője meglepetésének adott hangot, hogy ismét csúszik a korvett-beszerzési program. A védelmi bizottság alelnöke érthetetlennek nevezte, hogy egy olyan program, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen ellenőriz, és amelyet az elnöki hivatal és az ellenzék is támogat, másodszor is elakad. Szerinte felmerülhet, hogy készakarva teszik, hogy védelem nélkül hagyják a NATO dél-keleti szárnyát.
 
Bogdan Rodeanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint ez nem csak nemzeti, hanem nemzetközi kérdés is, hisz Románia vállalta, hogy hozzájárul a NATO és az Európai Unió keleti határainak védelméhez. Az USR Facebook-bejegyzése szerint Dragneáék a korrupció gyanúja nélkül egyetlen beruházást sem képesek megvalósítani, és ebből a cirkuszból kizárólag a fekete-tengeri hegemóniára törekvő Oroszországnak van haszna. Rodeanu szerint Dragneának meg kell értenie, hogy 'a hadsereg modernizálása nem a Kormányprogram című kifestőkönyv egy lapja, hanem nemzeti és nemzetközi prioritás'.
 

Nem kis pénz

Gabriel Leş védelmi miniszter december 5-én arról tájékoztatott, hogy a korvett-beszerzési programmal tartják a határidőket, és éppen egy belső auditot folytattak az 1,6 milliárd eurós beszerzési ügyben. 
 
A kormány a haderő-fejlesztési terv részeként tavaly február 15-én határozott a multifunkcionális korvettek beszerzéséről.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29517
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.