Lecsapnak a sofőrökre: vagy a telefontól, vagy a jogosítványtól kell elbúcsúzniuk vezetés közben

Ó mondd, te kit választanál?
Hirdetés

Választani pedig muszáj lesz, mivel a belügyminisztérium szigorítja a gépkocsivezetés közbeni mobilozás szabályozását. A tervezet szerint azok, akiket telefonnal a kezükben kapnak rajta a volánnál, 20 büntetőpontra számíthatnak, illetve a gépkocsivezetői engedélyüket is felfüggesztik.

A handsfree üzemmódon kívül a mobiltelefon használata jelenleg is tilos, a tervezett szigorítás azonban már nem csak a telefonálást tiltja, hanem az okostelefonok bárminemű használatát: üzenetírást, fotózást, filmezést stb.

Kimondja: a gépkocsivezető még kezében sem tarthatja és semmilyen módon nem használhatja telefonját, tablettjét és más kütyüjét, miközben vezet. Sőt! A közlekedés szigorú őrei nem csak a sofőrökre gondoltak, hanem a biciklisekre is. Az említett szabályok rájuk is ugyanúgy vonatkoznak.

Azok, akik fittyet hánynak a törvényre, 9 és 20 büntetőponttal lesznek gazdagabbak. De egy hónapra akár búcsút is inthetnek a jogosítványuknak. A tervezetet 20 napos közvitára bocsátják, majd a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő 60 napon belül érvénybe lép.

A belügyminisztérium szerint a szigorítást az indokolja, hogy az utóbbi időben egyre több baleset történik a vezetés közbeni telefonhasználat miatt. Egy felmérés szerint a románok fele vált üzeneteket vezetés közben, és ennél is több telefonál. EBBŐL a romániai sofőrök egyéb rossz szokásai is kiderülnek.

Hirdetés