Továbbra is titok marad, miért hallgatták le Horváth Annát, de az már nem, hogy többször előfordult

Kolozsvár volt alpolgármesterének ügyében márciusban születhet ítélet.
Hirdetés

A legfelső bíróságon zajlott újabb meghallgatása után több fejleményről is beszámolt Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere a Facebookon. A szerdai tárgyalásra elkészült a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által készített lehallgatás újabb román nyelvű fordítása, mely lényegesen eltér a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) eredeti változatától, írja.

Továbbra sem hagyták jóvá annak közlését, hogy milyen nemzetbiztonsági okai voltak Horváth Anna lehallgatásának, az azonban még decemberben kiderült, nemcsak a folyamatban lévő ügy okán hallgatták le, hanem két másik esetben is, 2015 októbere és novembere, illetve 2016 februárja és márciusa között. A DNA tavaly decemberben csak annyit közölt ezzel kapcsolatosan a volt elöljáróval, hogy bizonyítékok hiányában lezárták a másik két ügyet.

Horváth Anna arról is tájékoztatott, hogy még két tárgyalás lesz: február 6-án és valamikor március elején. Várhatóan március végén ítélet születik.

Ahogy korábban már írtuk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében rendelt el nyomozást Horváth Anna ellen. Amint a bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádiratból kiderült: Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a SRI, és ennek során hallgatták le egy olyan kávéházi beszélgetését, amelyet Fodor Zsolt üzletemberrel folytatott. A vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára, cserében pedig megsürgette egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Az elsőfokú eljárásban a kolozsvári Táblabíróság márciusban két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt alpolgármestert, aki 2017 tavasza óta kolozsvári tanácsos, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeke.

Hirdetés