Rejtegetnek még csodaszép évszázados kincseket a múzeumi padlások

Erre jó példa a marosvásárhelyi természetrajzi múzeumban talált 19. századi csillár, mely egykoron a zsibói Wesselényi-kastély egyik szalonját díszítette.
Hirdetés

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója még a tavaly év végén tette közzé a fotókat a Természetrajzi Múzeum padlásán talált 19. századi kristálycsillárról, mely az intézmény felújítási munkálatainak kezdetekor került elő. A bájos „lelet” restaurálása és újbóli elhelyezése alig kapott publicitást, pedig eszmei értéke kétség kívül felbecsülhetetlen, mivel Erdély legnagyobb barokk kastélyaként számon tartott zsibói Wesselényi-kastélyból származik.

Régies jellegét emeli, hogy közel negyven évet töltött darabjaira szedve egy dobozban a múzeum padlásán. Az elmúlt évben sikerült restaurálni, így év végén méltó helyére került a várbeli Régészeti és Történeti Múzeumban, a polgári szalonnak berendezett első emeleti kiállítótérben. Aki teheti, tekintse meg a helyszínen az egykori kastély gazdagságát idéző, pompázatos csillárt! És lehet nem ártana szétnézni a többi erdélyi múzeumi padlásokon is.  

Hirdetés