Így még nem döngöltek földbe román külügyminisztert, mint Meleșcanut (VIDEÓval)

A BBC egyik műsorában kellett magyarázkodnia az amnesztiát hirdető rendelet miatt.
Hirdetés

Alaposan megizzasztotta kérdéseivel a BBC televízió Newsnight című hírműsorának riportere Teodor Meleșcanut hétfőn este.

Laza bemelegítésként a Dăncilă-kabinet külügyminiszterét arról kérdezte a műsorvezető, mit szól ahhoz, hogy egyes vélemények szerint Románia nem a legmegfelelőbb ország, hogy az elkövetkező, „ meglehetősen nehéznek ígérkező” hat hónapban betöltse az Európai Unió soros elnökségét. Meleșcanu igyekezett higgadtan tisztázni, hogy „Románia ezt nem ajándékba kapta” és azt ígérte, országa 10 éves EU-tagság után mindent meg fog tenni a sikeres elnökség érdekében.

A neheze azonban csak ezután jött.

A BBC Newsnight riportere, Emily Maitlis a kormány fő erejét adó PSD-s pártvezér Liviu Dragnea „makulátlan” múltjára utalva megkérdezte:

„Az önök vezetőjét elítélték korrupció miatt, emiatt nem lehetett jelölt. És most az önök országa egy olyan rendeletet készül elfogadni az amnesztiáról, amelynek köszönhetően a korrupt politikusokat szabadlábra bocsátják. Ön szerint ez milyen jelzést küld?”

Hirdetés

Erre az ország külügyminisztere előkapta a régi lemezt a börtönök túlzsúfoltságáról. „Tanulmányozzuk annak a lehetőségét, hogy jobb feltételeket biztosítsunk a fogvatartottaknak. Arra is gondoltunk, hogy olyan elektromos berendezéseket használjunk, melyek révén az elítéltek otthonukban is letölthetik a büntetésüket” – ezt tudta mondani Meleșcanu.

A műsorvezető rögvest visszavágott, hogy „hát azért ez mégiscsak abszurd, kedves uram: korrupt politikusokról van szó, és arról, hogy az önök kormánya amnesztiát biztosít az elítéltek számára”. A külügyminiszter ezután már csak annyit tudott összerakni, hogy hát bizony bizony néha minden országban gond van a büntetőtörvénykönyvvel, és olyankor alternatív megoldások után kell nézni. No comment! A teljes interjú itt tekinthető meg: 

Hirdetés