Hősként temettetné el cigányvajda apját Viorica Dăncilă tanácsosa

Heves indulatokat szít Gyaluban a roma közösségi vezető temetése.
Hirdetés

Nem kis látványosságra számíthatnak a gyaluiak szerdán, a Kolozs megyei községben ekkor tartják a helyi cigányvajda, Rudi Varga temetését, melyet napok óta hatalmas csetepaté övez. A gyalui cigány közösség vezetőjét ugyanis családja lánya, Dana Varga a temető azon részében hantoltatná el, ahol tilos a temetkezés: közvetlenül a hősök emlékműve mellé. És megteheti, ugyanis ő Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója.

Okos Károly gyalui alpolgármester szerint hasonló esetre nem volt példa a községben, a család annak ellenére nem tesz le tervéről, hogy az önkormányzat tiltakozik ellene. Mivel a temetőnek nincs működési szabályzata, külön tanácsülést hívott össze az ügyben, ahol a testület úgy döntött: még a cigányvajda családjának sem áll jogában saját feje szerint temetkezni. De mit sem ért,

a család továbbra sem mond le a kért helyszínről,

így mivel a hétfőn összehívott válságstáb sem talált megoldást, a községvezetés úgy döntött, utólag perre viszi az ügyet. Okos Károly kijelentette: számára elfogadhatatlan hogy van, aki felülhelyezkedik a törvényen és tiltakozásul nem vesz részt a temetésen. A Mediafax hírügynökség úgy tudja,

a család katonai tiszteletadást is kért, de a katonaság megtagadta ezt.

Ennek hiányát az egyházi ceremónia kárpótolhatja, melyet Andrei Andreicuţ kolozsvári ortodox metropolita celebrál. Dana Varga azt állítja, apja végső akarata volt, hogy a hősök emlékműve mellé helyezzék örök nyugalomra. A tanácsadó szerint az önkormányzat azért tagadta meg a kérést, mert egy másik cigányguru, Vargáék örökös ellenségének a befolyása alatt áll.

Rudi Varga gyalui cigányvajda már korábban bekerült a hírekbe, amikor 1989-ben bíróságon kérte a tőle a kommunisták által elkobzott 13 kilogramm (!) arany visszaszolgáltatását. Lánya az ALDE tagjaként Călin Popescu Tăriceanu bizalmi embere, a párt kisebbségügyi tanácsosa, Mihai Tudose idején került a miniszterelnökségre.

Hirdetés