Csak szólunk: ha ceușescus csészét venne a téli vásáron, elkésett vele!

Legalábbis Temesváron. Ahol 29 éve kitört a csészén vigyorgó diktátor és rezsimje elleni forradalom.
Hirdetés

A történet röviden ennyi: valamelyik vásári árus úgy gondolta, jó buli olyan csészéket piacra dobni a temesvári karácsonyi vásáron, amelyeken Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor képe (oké, a neje, Elena is ott van) díszeleg. Lehet, hogy az élelmes árus olvasta azt a 2018. novemberi felmérést is, amely kereken kimondja: 29 évvel a véres romániai forradalom után a nép még mindig Ceaușescut tartja a legjobb román vezérnek.

Hát akkor szüret, gondolta az árus, és szépen kitette a diktátoros csészéket a pultra. Potom 15 lejért bárki vehetett magának csaus csészét. A helyzet pikantériájához az is hozzátartozik, hogy éppen a temesvári operaház előtt történt mindez, ahol, ugye, 1989. december 20-án kommunizmus-mentes várossá kiáltották ki Temesvárt.

A helyi sajtó természetesen nem hagyta szó nélkül a valóban ízléstelen (noha feltehetően gazdaságos) húzást: megírták, sőt, jelezték is az esetet a temesvári polgármesteri hivatalnak. Amely a maga részéről villámgyorsan cselekedett. A kondukátoros csészék egy pillanat alatt eltűntek a pultról. Mivel nem illeszkedtek bele a karácsonyi vásáron forgalmazható áruk kategóriájába.

Na de, aki mégis csaus csészére vágyik, több módon is beszerezheti magának. A kényelmes verzió: az ember fellép az eMAG oldalra, és bevásárol. Ugyan nem 15 lej a termék ára, de örülni azért lehet:  az eredeti 236 (!!!) lej helyett alig 50 lejbe kerül. A kevésbé kényelmes verzió: az ember valamilyen járműre pattan, leugrik a bulgáriai Balcsikba, és valamelyik bódéból beszerzi magának a fenti képen látható remek darabot 5 leváért, azaz 12 lejért.

Hirdetés