Juncker kétli, hogy Románia felfogta, mit jelent az EU soros elnöksége

Technikailag felkészült, de a kormány fogalmatlan, és képtelen politikai egységet teremteni és azt sugározni.
Hirdetés
Kétli az Európai Bizottság elnöke, hogy a bukaresti kormány teljes tudatában van annak, mit jelent hat hónapon át vezetni az Európai Uniót. Erről a Welt am Sonntag című német lapnak nyilatkozott Jean-Claude Juncker. Románia 2019. január elsejétől veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, mandátuma hat hónapig tart.
 
Az EB-elnök azt mondta, technikai szempontból nagyon jól felkészült Románia az Európai Unió Tanácsa hat hónapon át tartó soros elnökségének ellátására, de kételyei vannak afelől, 
„hogy a kormány maradéktalanul megértette, mit jelent az EU-országok vezetése”.
Jean-Claude Juncker úgy véli, a Romániában dúló politikai vita arra engedhet következtetni, hogy az ország jelenleg „nem képez egységes entitást”. „Ahhoz, hogy az EU-elnökség alatt Európa egységét népszerűsíthesd, otthon is egységes frontra van szükség” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.
 
A lapnak adott nyilatkozatot a dpa német hírügynökség is szemlézte, felemlegetve, hogy Románia legerősebb politikusa, a Szociáldemokrata Pártot vezető Liviu Dragnea egy választási csalás miatt rá kirótt, felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítélet miatt nem lehetett az ország miniszterelnöke, így ezt a tisztséget jelenleg a Dragnea bábjának tekintett Viorica Dăncilă tölti be. 
 

Honlapja már van a román EU-elnökségnek

Elindította pénteken a külügyminisztérium a román EU-elnökség hivatalos honlapját, a www.romania2019.eu-n megtalálható a témával kapcsolatos minden fontos információ román, angol és francia nyelven:
  • a 2019 első felében esedékes főbb EU-s események naptára, 
  • az EU-elnökséget a következő három félévben ellátó országok, azaz Románia, Finnország és Horvátország alkotta trió programja, 
  • illetve tájékoztatás az Európai Unió intézményi rendszeréről. 
Január 15. után közzé teszik a román EU-elnökség teljes programját. 

Hirdetés